12:24 / 14.11.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Diljem svijeta 54 milijuna zaraženih

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

Najteže pogođena europska zemlja, Francuska, na četvrtom je mjestu svjetske ljestvice po broju oboljelih.
Broj pozitivnih na koronavirus od početka pandemije diljem svijeta dosegnuo je gotovo 54 milijuna. Najteže pogođena europska zemlja, Francuska, na četvrtom je mjestu svjetske ljestvice po broju oboljelih. Ipak, u posljednja dva dana broj novozaraženih ondje opada.

➡️ Sve o koronavirusu

No sve ih je više u Italiji, koja je jučer zabilježila rekord - više od milijun zaraženih. Samo jučer bilo je gotovo 41.000 novozaraženih. Najteže je pogođena opet regija Lombardija.

- Počelo je s četiri slučaja zaraze ovdje u Lombardiji u kolovozu, a sada imamo više od 800 pacijenata na intenzivnoj skrbi. Situacija je potpuno drugačija i krivulja, nažalost, raste, rekao je Enrico Storti, ravnatelj intenzivne skrbi za Lodi i Codogno.

Soba više traži se u mnogim hotelima. Nažalost, riječ je o hotelima koji su počeli primati pacijente s dijagnozom COVID-19 u nedostatku ostalih kapaciteta.

U Francuskoj, koja je pri samom vrhu crne ljestvice, srećom, pada broj novozaraženih. U tjednu koji je pri kraju svakog je dana više od sto ljudi završavalo na intenzivnoj skrbi.

Zbog velikog broja novozaraženih Austrijanci očekuju nove, strože mjere. Najvjerojatnije takozvani lockdown od ponedjeljka.

Prva europska zemlja koja bi od ponedjeljka trebala ublažiti mjere jest Slovačka, nakon masovnog testiranja. Slovaci bi, uz ipak ograničen broj posjetitelja, uskoro mogli u kina, kazališta, centre za fitness i na bazene. Utakmice do daljnjega ostaju bez gledatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!