17:50 / 24.08.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Diljem svijeta i dalje raste broj zaraženih koronavirusom

Ilustracija (REUTERS/Bing Guan)

Ilustracija (REUTERS/Bing Guan)

Foto: - / REUTERS

Diljem svijeta i dalje raste broj zaraženih koronavirusom - sada ih je više od 23 milijuna 600 tisuća, a umrlih je gotovo 814 tisuća.
Diljem svijeta i dalje raste broj zaraženih koronavirusom - sada ih je više od 23 milijuna 600 tisuća, a umrlih je gotovo 814 tisuća.

- Koronavirus - najnovije informacije     

Kao metodu liječenja, američke zdravstvene vlasti odobrile su uporabu krvne plazme onih koji su već preboljeli COVID-19. Predsjednik Donald Trump to je nazvao povijesnom prekretnicom.

Trump, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, našao se na udaru kritika zbog načina na koji se suočava s pandemijom. Na izvanrednoj konferenciji za novinare poručio je domaćoj i svjetskoj javnosti da je ovo povijesni dan u borbi protiv koronavirusa.

- Drago mi je da mogu objaviti povijesno važnu vijest glede naše borbe protiv kineskog virusa, koja će spasiti bezbroj života. Agencija je hitno odobrila tretmane krvnom plazmom, koji imaju nevjerojatan uspjeh, rekao je.

Sedamdeset tisuća zaraženih Amerikanaca primilo je krvnu plazmu. No oko svega toga diglo se mnogo prašine. Naime, neki su američki znanstvenici izrazili zabrinutost jer tvrde da metoda nije dovoljno istražena te odluku administracije nazivaju političkom. 

A u globalnu utrku za izradu cjepiva uključila se Italija. Rimska bolnica Spallanzani počela je testirati cjepivo na ljudima. Primit će ga 90 odabranih volontera.

- Prvi volonter danas će četiri sata biti na promatranju, a onda odlazi kući. Idućih 12 tjedana držat ćemo ga pod nadzorom kako bismo prošli takozvanu sigurnosnu fazu, rekao je Francesco Vaia, Nacionalni institut za infektivne bolesti "Lazzaro Spallanzani".

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je inicijativa COVAX, koja želi osigurati jednak pristup cjepivima protiv koronavirusne bolesti, okupila 172-vije zemlje.

- Ova inicijativa ključna je za završetak pandemije i neće samo omogućiti podjelu rizika za razvoj i kupnju cjepiva, nego i osigurati da cijene budu što niže, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Zaraza se i dalje širi europskim zemljama. U Francuskoj je zabilježen najveći dnevni rast broja oboljelih od svibnja - gotovo pet tisuća.

Madridske vlasti pozvale su građane da izbjegavaju veća okupljanja i poštuju sigurnosne mjere. Španjolska vlada, kako bi suzbila širenje zaraze, razmatra ponovno uvođenje ograničenog putovanja među regijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!