Diljem svijeta od koronavirusa zaraženo 17,5 mil. ljudi

31.07.2020.

13:18

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U najpogođenijoj zemlji svijeta - Sjedinjenim Američkim Državama - stanje je sve teže.
U svijetu je 17,5 milijuna zaraženih koronavirusom, a 680.000 ljudi je umrlo. I dalje je najteže u SAD-u, Brazilu i Indiji, a situacija se pogoršava i u Europi. Španjolska, Francuska, Britanija i Irska bilježe najveći broj zaraženih do sada, u Nizozemskoj je uvedena obveza nošenja maski na najposjećenijim mjestima.

U Hrvatskoj jedna osoba preminula, 67 novooboljelih
Sve o koronavirusu pročitajte na www.hrt.hr/koronavirus.

U Sjevernim dijelovima Engleske uvode se ograničenja u kontaktima osoba koje nisu iz iste obitelji. Ministar zdravstva tvrdi da su baš druženja u kućama i nepoštovanje fizičkog razmaka razlozi ponovno ubrzanog širenja koronavirusa. Uz to sve osobe pozitivne na testu kao i oni sa simptomima zaraze moraju ostati u samoizolaciji 10 dana umjesto dosadašnjih sedam.

U Španjolskoj sve više zaraženih. U Madridu je uvedeno obvezno nošenje zaštitnih maski. Usprkos temperaturi iznad 40 stupnjeva u hladu, većina je građana podupire novouvedene mjere.

U 24 sata Poljska bilježi 615 novih slučajeva, najviše do sada. Vlada upozorava građane da poštuju mjere. U suprotnom ne isključuju ponovno uvođenje izvanrednog stanja.

U najpogođenijoj zemlji svijeta - Sjedinjenim Američkim Državama - stanje je sve teže. U srijedu je prijavljeno 1456 preminulih, najviše od kraja svibnja. U prosjeku svake je minute umrla jedna osoba. Najteže je u Kaliforniji.

Predsjednik Donald Trump pozvao je građane da doniraju plazmu za liječenje bolesti COVID-19. Priznaje da su podcijenili zaraznost koronavirusa.

- Mnogo je zemalja mislilo da im ide dobro. Ali, nažalost, broj (novozaraženih) je eksplodirao, rekao je Trump.

Završetak ovogodišnjeg hadža u Mekki protječe u neuobičajenim okolnostima - uz maske i fizičku distancu. Saudijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze među hodočasnicima. Prošle godine u Mekki je bilo oko 2,5 milijuna vjernika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!