07:33 / 16.09.2020.

Autor: P.F./M.M./Hina/HRT

Dim od požara u SAD-u stigao do Europe

Foto: Twitter @CopernicusECMWF

Foto: Twitter @CopernicusECMWF

Foto: - / -

Dim koji bi trebao ostati na visini od 4.500 do 6.000 m iznad New Yorka lagano je zamaglio nebo.
Dim od golemih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Europe, objavila je europska služba za praćenje klime.

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington nekoliko desetina do stotina puta intenzivniji od prosjeka zadnjih godina.

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasnu kvalitetu zraka u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vancouver i San Francisco. No vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona CO2.

Razmjeri i jačina tih požara daleko su veći nego u 18 godina koliko prikupljamo podatke, od 2003., rekao je Mark Parrington, viši znanstveni suradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva milijuna hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu

Dim požara koji haraju američkim zapadom prešao je preko Sjedinjenih Država i stigao na istočnu obalu, oko 4000 km dalje, objavile su meteorološke službe.

Dim koji bi trebao ostati na visini od 4.500 do 6.000 m iznad New Yorka lagano je zamaglio nebo, piše mrežna stranica New York Metro Weather.

Dim je zbog visokog tlaka danima stajao iznad zapadne obale. No u ponedjeljak su ga snazne zračne struje otpuhale na istok, navodi ta stranica.

Zbog dima zrak je veoma onečišćen u gradovima poput Vancouvera, Portlanda u Oregonu i San Francisca, ali kvaliteta zraka u američkoj gospodarskoj prijestolnici nije bitnije narušena, piše New York Metro Weather, dodajući da bi se dim uskoro trebao razići.

Donosimo i fotografiju žene koja nosi masku za lice dok šeta u državi Washington, a dim je prekrio i False Creek u Vancouveru, Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.
Foto: JENNIFER GAUTHIER/Reuters

Foto: JENNIFER GAUTHIER/Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!