Istočnu obalu SAD-a prekrio dim iz kanadskih šumskih požara

07.06.2023.

Zadnja izmjena 23:10

Autor: M.M./Hina/HRT

New York

New York

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Škole diljem istočne obale SAD-a otkazale su vanjske aktivnosti, zaustavljeni su letovi i milijuni Amerikanaca su primorani ostati u svojim domovima u srijedu dok se dim iz kanadskih šumskih požara spušta prema jugu, prekrivši gradove gustom žućkastom izmaglicom.

Narančasta izmaglica u New Yorku zbog dima od požara iz Kanade

Narančasta izmaglica u New Yorku zbog dima od požara iz Kanade

Foto: Amr Alfiky / Reuters

Američka nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o kvaliteti zraka za cijeli atlantski obalni pojas. Zdravstveni dužnosnici od Vermonta do Južne Karoline, od Ohija do Kansasa upozorili su građane da bi boravak na otvorenom mogao uzrokovati zdravstvene probleme zbog količine sitnih čestica u atmosferi.

Smanjena vidljivost uzrokovana izmaglicom prisilila je Saveznu upravu za zrakoplovstvo da zaustavi neke letove u New York u međunarodne zračne luke LaGuardia i Newark Liberty.

U školama diljem istočne obale otkazane su vanjske aktivnosti, uključujući sportske vježbe, izlete i odmore, kako bi se zaštitili učenici.

Od velikih gradova, u New Yorku je u srijedu bila najlošija kvaliteta zraka, dvostruko lošija od inače zagađenih gradova poput Dubaija ili New Delhija.

Gradski prolaznici na licima su nosili maske u tolikoj mjeri da je podsjećalo na najgore dane pandemije koronavirusa.

Dim prelazi američku sjevernu granicu iz Kanade, gdje su sezonski šumski požari započeli neuobičajeno rano i intenzivno zbog ustrajnih toplih i suhih uvjeta. Kanada se priprema za svoju najtežu sezonu šumskih požara ikad.

Iako su šumski požari uobičajeni na kanadskom zapadu, trenutno gore požari diljem zemlje, posebice u istočnoj provinciji Quebec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!