Dio zemalja u Europi ublažava COVID mjere, ostale ih planiraju postrožiti

26.01.2022.

16:08

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Pandemija u svijetu

Pandemija u svijetu

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Danska i Austrija postale su zadnje zemlje koje su ublažile ograničenja uvedena zbog pandemije nakon sličnih poteza Britanije, Irske i Nizozemske, dok druge europske zemlje planiraju nove mjere u borbi protiv rekordnih brojeva zaraženih koronavirusom.

Europska regija u cjelini više ne čini polovinu ili više od polovine globalnih smrtnih slučajeva i infekcija, prema podacima Reutersa o COVID-u, ali brojevi su i dalje visoki, uz posebnu zabrinutost u zemljama s nižim stopama cijepljenih.

Njemačka, Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Rumunjska izvijestile su o rekordnom dnevnom broju zaraženih, a njemački se parlament priprema za raspravu o prijedlozima u kojima se snažno potiče stanovnike na cijepljenje ili se to od njih čak zahtijeva.

Poljska će od sutra poslati starije učenike na nastavu na daljinu, a Švedska je rekla da će produljiti svoje trenutne mjere pandemije za još dva tjedna nakon što je vidjela da se varijanta omikron širi rekordnom brzinom.

Austrija, koja je uvela 'lockdown' za necijepljene, rekla je da to više nije opravdano, s obzirom na to da je sada manje ljudi u bolnici zbog COVID-a, iako će necijepljenima i dalje biti zabranjen niz aktivnosti.

S više od 10 milijuna novih slučajeva, broj zaraženih u Europi porastao je 13 posto prošlog tjedna u usporedbi s prethodnim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pri čemu su Francuska, Italija i Njemačka zabilježile najveći broj. Međutim, tjedni broj smrtnih slučajeva u regiji smanjio se za 5 posto.

Ublažavanje ograničenja

Danska sljedeći tjedan namjerava ukinuti sva preostala ograničenja vezana uz COVID-19. Ako taj potez dobije odobrenje parlamenta, danski noćni klubovi moći će se ponovno otvoriti, dok će restoranima biti dopušteno posluživanje alkohola nakon 22 sata, a gosti neće morati predočiti potvrde o cijepljenju pri ulasku.

Ovi potezi uslijedili su nakon sličnih najava u Velikoj Britaniji, Irskoj i Nizozemskoj prošli tjedan. Među navedenim razlozima je pad broja slučajeva ispod dosegnutog vrhunca i manji broj hospitalizacija nego što se strahovalo.

Dok se broj zaraženih i hospitalizacija u Danskoj kretao oko rekordnih vrijednosti tijekom prošlog tjedna, vlasti kažu da više ne postoji korelacija između porasta broja infekcija i hospitalizacija. Osim toga, zdravstvene vlasti procjenjuju da je između 30-40 posto onih koji su trenutno u bolnici s pozitivnim testom na koronavirus ondje zbog drugih razloga, a ne COVID-a.

WHO je 12. siječnja priopćio da omikron uzrokuje blažu bolest od ranijih varijanti koronavirusa, ali da je ostao "opasan virus", posebice za necijepljene.


Istočna Europa ima neke od najnižih stopa cijepljenih na kontinentu, osobito Rumunjska i Bugarska, a krajem 2021. godine zabilježene su neke od najviših stopa smrtnosti povezanih s COVID-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!