Diplomat EU-a napustio Minsk, osuđuje "očita" kršenja ljudskih prava

11.10.2022.

10:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Kritike bjeloruskoj vladi

Kritike bjeloruskoj vladi

Foto: - / Shutterstock

Izaslanik Europske unije u Bjelorusiji, njemački diplomat Dirk Schuebel, oštro je kritizirao bjelorusku vladu nakon što je napustio svoju dužnost u Minsku.


Nisu mu obnovljene viza i akreditacija, objavio je diplomat na Facebooku u ponedjeljak navečer.

Schuebel (64), koji je vodio misiju od 2019., kritizirao je "očita kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava koje su počinile bjeloruske vlasti uoči, na dan i posebno nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020."

Ono što je opisao kao "falsificirane" izbore na kojima je pobijedio dugogodišnji bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko, dovelo je do prosvjeda koji su brutalno ugušeni i progona vođa bjeloruske oporbe u inozemstvo.

Vlada provodi "trajnu uporabu sile protiv nevinih ljudi", napisao je Schuebel.

Naveo je da u Bjelorusiji ima više od 1340 političkih zatvorenika i zatražio je njihovo oslobađanje.

Posebice je pozvao da se oslobodi pritvoreni odvjetnik za ljudska prava Ales Bjaljacki i da mu se omogući primanje nedavno dodijeljene Nobelove nagrade za mir.

EU ne priznaje Lukašenka za predsjednika i podržava demokratski pokret okupljen oko oporbene čelnice u egzilu Svetlane Tihanovske.

Nakon izbora i prosvjeda 2020. godine, Bjelorusija se tješnje povezala s Kremljom i podržala Rusiju u invaziji na susjednu Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!