18:50 / 21.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Direktor Američke pošte garantira da će svi dopisni glasovi biti prebrojani

Manfred Richter/Pixabay

Manfred Richter/Pixabay

Foto: - / -

DeJoy je pozvan da svjedoči pred Kongresom nakon što je uveo niz kontroverznih promjena poštanskih usluga.
Direktor Američke pošte (USPS) Luis DeJoy je podržao dopisno glasovanje i obećao da će ta tvrtka na izborima u studenom dostaviti svaki glas na vrijeme za brojanje.

DeJoy je pozvan da svjedoči pred Kongresom nakon što je uveo niz kontroverznih promjena poštanskih usluga.

Dio zastupnika zabrinut je da bi se tim izmjenama mogla usporiti poštanska usluga u vrijeme dok će velik dio Amerikanaca glasati dopisnim putem zbog pandemije koronavirusa.

DeJoy je dugogodišnji donator republikanske stranke, pa dio zastupnika smatra kako su nedavne promjene politički motivirane. Tvrtka je ranije upozorila da bi milijuni glasova mogli stići prekasno da bi se ubrojali u konačne rezultate izbora u studenom.

DeJoy je pred zastupnicima Kongresa, pod zakletvom, promijenio svoj stav.

- Godinama glasujem dopisno. Pošta će dostaviti svaki glas i procesuirati ga na vrijeme. Mislim da američka javnost mora imati mogućnost glasanja poštom, a Američka pošta će to podržati - kazao je i obećao da će odgoditi promjene za nakon izbora.

Američki predsjednik Donald Trump ranije se usprotivio zahtjevu demokrata za dodatnim financiranjem pošte jer vjeruje da se dopisnim glasovima može manipulirati.

Na prošlim predsjedničkim izborima 2016. dopisni glasovi činili su 23,6 posto ukupnih glasova, dok je na onima 2008. postotak iznosio 19,2, stoji u podacima Američkog povjerenstva za pomoć u organizaciji izbora, a prenosi agencija Reuters.

Interes je ove godine jako porastao jer se birači boje gužvi na biralištima zbog pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!