14:15 / 19.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Direktor Biontecha poziva na borbu protiv 3. vala pandemije

Odlikovani vlasnici Biontecha Oezlem Tuereci i Uguru Sahinu

Odlikovani vlasnici Biontecha Oezlem Tuereci i Uguru Sahinu

Foto: Bernd von Jutrczenka / REUTERS

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dodijelio je odličja za zasluge vlasnicima tvrtke BioNTech Oezlem Tuereci i Uguru Sahinu i tom prigodom pozvao na više sloge i odlučnosti u borbi protiv pandemije. Direktor BioNTtecha upozorio je da bi borba protiv mutiranih virusa mogla biti još zahtjevnija.

Aludirajući na rasprave o propustima u borbi protiv pandemije u Njemačkoj, Frank-Walter Steinmeier kazao je kako u vrijeme suočavanja s trećim valom pandemije nije trenutak za samosažaljenje.


- Naravno da su počinjene greške koje moramo sagledati, ali mi trošimo previše vremena u potrazi za dežurnim krivcima.  Trenutno pomaže samo jedno - cijepiti što više i svim sredstvima koje stoje na raspolaganju, rekao je njemački predsjednik


Znanstvenicima i poduzetnicima Oezlem Tuereci i Uguru Sahinu predao je odličje Veliki savezni križ za zasluge za postignuća u borbi protiv pandemije.


- Vaše pionirsko otkriće spašava ljudske živote, egzistencije i osigurava naš gospodarski, kulturni i društveni opstanak, rekao je Steinmeier.

Ugur Sahin je pozvao građane Njemačke da ne posustaju u borbi protiv pandemije.


- Svaki pojedinac može doprinijeti tomu da se treći val potisne što je moguće uspješnije, rekao je.


Upozorio je na to da će sljedeća faza, zbog mutiranih varijanti virusa koje je teže kontrolirati, biti zahtjevnija od prethodnih.


- Moramo zbiti snage i ne smijemo se demoralizirati ovim trećim valom koji će očito trajati duže od prethodnih, rekao je Sahin na svečanosti i uručenja odličja u predsjedničkoj palači u Berlinu.


Tvrtka Biontech iz Mainza, na čijem čelu je dvoje znanstvenika turskog porijekla, koji su i privatno par, proizvela je prvo cjepivo protiv koronavirusa koje je prihvaćeno u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!