15:48 / 24.08.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Direktor CIA-e susreo se s vođom talibana u Kabulu

William Burns

William Burns

Foto: Tom Williams / Pool via REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je poslao čelnika CIA-e da se sastane s čelnikom talibana, rekla su u utorak dva američka izvora.

Direktor CIA-e William Burns susreo se s talibanskim čelnikom Abdulom Ganijem Baradarom u Kabulu, rekli su neimenovani američki dužnosnik i izvor upoznat s aktivnošću vlade.

Sastanak se održao u vrijeme dok američke vlasti evakuiraju svoje državljane i druge saveznike, usred kaosa u kabulskoj zračnoj luci i uoči isteka roka te operacije 31. kolovoza.

O susretu čelnika CIA-e i Baradara, koji je proveo osam godina u zatvoru nakon što je prije 11 godina uhićen u zajedničkoj akciji te američke agencije i Pakistana, prvi je izvijestio Washington Post.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija protivi dolasku afganistanskih izbjeglica u središnju Aziju, bivše sovjetsko područje između Rusije i Afganistana, kao i da se ondje stacioniraju američki vojnici.

- Ako mislite da bilo koja država u središnjoj Aziji ili negdje drugdje želi postati odredište kako bi Amerikanci mogli ostvariti svoje inicijative... sumnjam da to ikome treba, izjavio je Lavrov tijekom posjeta Mađarskoj.

Dodao je da su Rusija, Kina i SAD zainteresirani da budu posrednici u rješavanju krize u Afganistanu.

Predstavnik američke obavještajne agencije u utorak je rekao da ona nema komentara na napise o susretu između Baradara i Burnsa, a Bijela kuća nije odgovorila na upit Reutersa.

Nakon oslobađanja iz zatvora 2018., Baradar je bio glavni pregovarač talibana u mirovnim pregovorima sa SAD-om u Kataru. U sklopu pregovora susreo se s državnim tajnikom pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nekadašnjim direktorom CIA-e Mikeom Pompeom.

Biden je prošli tjedan objavio da bi američki vojnici mogli ostati u Afganistanu nakon isteka roka idući tjedan kako bi do kraja izveli evakuaciju stanovnika.

Washington Post u svom članku pretpostavlja da se razgovor u Kabulu najvjerojatnije vodio o tom roku.

Talibani su najavili da će odbiti bilo kakav zahtjev zapadnih snaga o njegovu produljenju.

- To je crvena linija. Američki predsjednik objavio je da će se 31. kolovoza povući sve njihove vojne snage. Ako produlje rok, to znači da se produljuje okupacija, premda to nije potrebno, rekao je u ponedjeljak predstavnik talibana u Dohi.

Američka vlada u ponedjeljak je objavila da će Biden u iduća 24 sata odlučiti o zahtjevu o produljenju roka, na što ga pozivaju države poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke, članice skupine G7 koja će u utorak sa SAD-om održati virtualni sastanak na vrhu, a koje upozoravaju Washington da im treba još vremena za evakuaciju.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak je rekla da je primila vjerodostojna izvješća o ozbiljnim zločinima talibana u Afganistanu, uključujući pogubljenja bez suđenja, kršenja ženskih prava i ograničavanje prosvjeda protiv njihove vladavine.

Michelle Bachelet nije u govoru pred Vijećem za ljudska prava iznijela više detalja o egzekucijama, ali je forum u Ženevi pozvala da uspostavi mehanizam kojim će se podrobnije nadzirati djelovanje talibana.

Upozorila je da je odnos talibana prema ženama fundamentalna crvena linija.

Nasir Ahmad Andiša, afganistanski diplomat iz vlade odbjegle iz Kabula, pozvao je talibane na odgovornost, opisujući neizvjesnu i strašnu situaciju u kojoj milijuni strahuju za svoje živote.

Neovisni UN-ovi stručnjaci za ljudska prava u odvojenom su priopćenju upozorili da velik broj ljudi strahuje od osvete jer talibani nastavljaju od vrata do vrata pregledavati domove. "Već stižu izvješća o pretresima, uhićenjima, zlostavljanjima i zastrašivanjima, kao i zapljenama imovine i osvetama", kazali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!