Direktor Rosnjefta Sečin: Tajvan će se vratiti Kini 'prema rasporedu'

27.10.2022.

18:03

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Igor Sečin, izvršni direktor naftnog diva Rosnjefta i jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, pohvalio je kineske čelnike i rekao da će se Tajvan "prema rasporedu" vratiti u svoju "matičnu luku".

Sečin je rekao da će odluke donesene na 20. kongresu Komunističke partije, koje su zacementirale poziciju Xi Jinpinga kao najmoćnijeg kineskog vođe nakon Mao Zedonga, zemlji omogućiti novu razinu razvoja.

Produbljivanje partnerstva "bez ograničenja" između rastuće supersile Kine i titana prirodnih resursa Rusije jedan je od najintrigantnijih geopolitičkih razvoja posljednjih godina - i onaj koji Zapad promatra sa zebnjom.

Vrlo se poštuje stav (kineskog) vodstva koje smireno i otvoreno, bez lažnih premisa, iznosi svoja stajališta, čak i o najtežim pitanjima, kao što je problem Tajvana, koji se u tom smislu može smatrati donekle pretjeranim, rekao je Sečin na međunarodnom gospodarskom forumu u Bakuu, koji je prethodno održan u talijanskoj Veroni.

Rekao je da pokušaji SAD-a da stvori svoju vlastitu složenu industriju mikročipova pokazuju da se "povratak Tajvana u njegovu matičnu luku" odvija "prema rasporedu".

Tajvan: Samo mi odlučujemo o svojoj sudbini

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je komentare, rekavši da samo ljudi na otoku mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Kina tvrdi da je demokratski uređen Tajvan njezin teritorij i pojačala je vojni i politički pritisak na otok u posljednje dvije godine. Taipei snažno odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu.

Rusija je opetovano upozoravala Sjedinjene Države da se ne miješaju u poslove Kine, dok je predsjednik Vladimir Putin izričito podržao Xija oko sudbine otoka na koji je poražena vlada Republike Kine pobjegla 1949. nakon što je izgubila kineski građanski rat od Maovih komunista.

Sečin je rekao da je Rosnjeft prebacio 700 milijuna dolara dividendi u drugoj polovici 2021. na posebne račune za BP, koji je ostao dioničar Rosnjefta u "sjeni" unatoč odluci da napusti tvrtku nakon početka, kako ih Moskva naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. BP je rekao da je njegov stav o Rusiji ostao nepromijenjen. "U veljači smo objavili našu odluku o izlasku iz Rosnjefta i drugih naših ruskih poslova - i nastavljamo s time", stoji u komentarima poslanim elektroničkom poštom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!