Direktor Yad Vashema posjetit će idući tjedan prvi put Njemačku

18.01.2023.

16:11

Autor: HRT/Hina/J.L.

Yad Vashem, Dvorana imena

Yad Vashem, Dvorana imena

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Direktor Memorijalnog centra holokausta Yad Vashem posjetit će idući tjedan prvi put Njemačku gdje će otvoriti izložbu i sastati se s visokim njemačkim dužnosnicima, uključujući kancelara Olafa Scholza.


Dani Dayan će u utorak u povodu Dana sjećanja na holokaust koji se obilježava 27. siječnja otvoriti u Bundestagu novu izložbu Yad Vashema "Šesnaest predmeta".

Sastat će se s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i saveznim ministrima. Planirani su i sastanci s oporbenim čelnikom Friedrichom Merzom i predstavnicima židovske zajednice.

"Putujem u Njemačku prvi put u životu, jako dobro svjestan svoje velike odgovornosti prema prošlosti, kao i moje predanosti, više nego ikad prije, osiguranju bolje budućnosti. Teret sjećanja na šest milijuna majki i očeva, braće i sestara, sinova i kćeri ubijenih prije manje od 80 godina samo zato što su bili Židovi, među mojim je glavnim dužnostima kao direktora Yad Vashema", priopćio je Dayan.

Govoreći o izložbi, rekao je da se ona sastoji od 16 jedinstvenih predmeta iz doba holokausta čije su priče isprepletene sa Židovima iz cijele Njemačke. Predmeti potječu iz svih 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Izložba u Bundestagu bit će otvorena četiri tjedna. Potom će biti preseljena u Essen na zapadu Njemačke gdje će biti izložena u Zollvereinu, industrijskom kompleksu koji se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, nakon čega će biti vraćena u Izrael.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!