10:01 / 24.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Direktorica laboratorija u Wuhanu niječe odgovornost

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: - / REUTERS

Prema mišljenju većeg broja znanstvenika, koronavirus je vjerojatno prenesen na čovjeka s neke od životinja. Smatra se da je mjesto prijenosa tržnica u Wuhanu. No činjenica da se na nekoliko km udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani hipoteze o bijegu virusa iz te institucije.
Institut za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom Sjedinjene Države kada se radi o izvorištu koronavirusa, ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorica instituta.

- Sve o koronavirusu

Prema mišljenju većeg broja znanstvenika, novi koronavirus je vjerojatno prenesen na čovjeka s neke od životinja. Smatra se da je mokra tržnica u Wuhanu mjesto prijenosa jer se na njoj prodaju žive divlje životinje. Ali činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani već mjesecima hipoteze o bijegu virusa iz te institucije.

Nakon napisa o tome u tisku, američki državni tajnik Mike Pompeo početkom mjeseca spomenuo je istragu kako bi se utvrdilo stoji li ta teorija, za koju dosad nema nikakvih dokaza.

Te su sumnje "čista izmišljotina", rekla je direktorica instituta Wang Yanyi za televiziju CGTN.

- Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji, rekla je Wang u razgovoru koji je prenesen u subotu navečer, ali je snimljen 13. svibnja.

Više teorija koje optužuju Institut u Wuhanu kruži posljednjih mjeseci na internetu.

Direktorica je rekla da je ta institucija "izolirala i dobila nekoliko koronavirusa iz šišmiša".

- Imamo tri živa soja, ali nijedan se ne podudara s virusom Sars-CoV-2, rekla je Wang.

Institut u Wuhanu proučava neke od najubojitijih patogena na svijetu. Znanstvenici s Instituta doprinijeli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov je rad u veljači objavljen u jednom znanstvenom časopisu, podsjeća agencija France Presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!