Djeca su goleme žrtve rata u Ukrajini

27.03.2022.

19:31

Autor: Sanja Gvozdanović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Djeca su goleme žrtve rata u Ukrajini

Djeca su goleme žrtve rata u Ukrajini

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je najveći egzodus civila u Europi od Drugoga svjetskoga rata. Već više od mjesec dana gledamo potresne prizore - obitelji koje se razdvajaju u suzama, žene i djecu kako napuštaju svoje muževe i očeve, koji ostaju u Ukrajini. Nažalost, među žrtvama rata već je više od stotinu djece.

Duboko ispod ulica Harkiva, razrušenog grada na istoku Ukrajine, postaja podzemne željeznice utočište je stotinama ljudi. Madraci, kutije, deke, šatori... poredani na peronu ili u vagonima zaustavljenih vlakova.

- Noću je hladno, propuh je. Od kuće smo donijeli grijalicu jer su djeca bila bolesna. Jedemo vani, na ulici, što je za nas platforma podzemne željeznice. Kad se navečer idemo družiti na ulicu, zapravo mislimo na peron, rekla je Daša, stanovnica Harkiva.

Kako bi život u podzemlju Harkiva i nakratko dobio privid normalnosti, potrebne su moći superjunaka.

- Mi smo samo tri obična momka, odvažni smo, zdravi i veseli. Odlučili smo pomoći našoj djeci donoseći radost i smijeh, rekao je Aleksej, Spiderman.

Dvanaestogodišnjoj Katji ovdje je privemeni dom.

- Nedostaje mi škola, moji prijatelji iz razreda. Mnogi su otišli u inozemstvo, neki su ovdje, u Harkivu, ali najviše ih je raseljeno diljem Ukrajine, kaže.

U ratu djeca su goleme žrtve, ugrožen im je život, žive u podrumima, skloništima... Mnoga su bez hrane i vode, ne obrazuju se, obitelj im se raspada, kreću na izbjeglički put. U mjesec dana ruske invazije svoj dom moralo je napustiti više od polovine ukrajinske djece, njih oko 4 milijuna 300 tisuća.

- Potrebno im je školovanje i psihosocijalna potpora. Diljem zemlje djeca svjedoče ratu. Gledaju svoje roditelje kako se razdvajaju, opraštaju se od očeva. Stres i trauma veliki su, time se moramo baviti, rekao je James Elder, zamjenik glasnogovornika UNICEF-a.

UN-ova agencija za djecu ističe da gotovo svake sekunde ovoga rata jedno dijete postaje izbjeglica. Ona odvojena od obitelji u velikoj su opasnosti od trgovine ljudima i iskorištavanja. U ratnim sukobima dosad je ubijeno više od 80 djece, više od stotinu je ranjeno - objavio je UN, ističući da je zbog teškoća u potvrđivanju žrtava u ratnim zonama njihov broj vjerojatno mnogo veći. Ukrajinci tvrde da je ubijeno 136 djece, najviše u kijevskoj regiji i Donecku.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!