Cjelodnevna drama na žičari završila spašavanjem svih putnika

22.08.2023.

Zadnja izmjena 20:14

Autor: V.G./T.V./HRT/Hina

Spašeno je svih osmero putnika žičare koji su od jutros zarobljeni visili u kabini iznad 274 metra duboke provalije u Pakistanu. 

Visokorizična operacija koja je trajala 15 sati uspješno je okončana pod okriljem noći nakon što je u utorak ujutro pukao jedan kabel, a gondola opasno visila 274 metra iznad tla.

- Sva su djeca uspješno i sigurno spašena, objavio je prijelazni premijer Anwaar-ul-Haq Kakar na društvenoj mreži X.

Zbog mraka je spašavanje helikopterom bilo prekinuto i nastavlilo se iz baze na tlu. Stručnjaci za žičare spašavali jedno po jedno dijete tako što su ih prebacivali na malu platformu uz gondolu.

Akcija je Pakistance prikovala uz male ekrane pošto su brojne televizije uživo prenosile svaki korak spašavanja koje su komplicirali olujni vjetrovi.

Sedam učenika i jedan učitelj zapeli su u žičari od 7 sati ujutro kada su putovali u školu u udaljenom planinskom području u Battagramu, oko 200 km sjeverno od Islamabada. Djeca su bila u dobi od 10 do 15 godina.

Stanovnici sjevernih pakistanskih područja često koriste žičare za kretanje od jednog sela do drugog.

Uzrok: Pucanje kabela


Djeca, koja su zarobljena od 7 sati ujutro, koristila su se gondolom kako bi došla do škole u planinskom području u Battagramu, oko 200 kilometara sjeverno od Islamabada, rekli su dužnosnici.

Pakistanska agencija za krizne situacije priopćila je da je na žičari puknuo kabel i da su dva helikoptera poslana u akciju spašavanja nakon što pokušaji da se žičaru popravi nisu uspjeli.

Gondola je zapela na pola puta preko klanca i visi na samo jednom kabelu, rekao je dužnosnik za spašavanje Shariq Riaz Khattak za Reuters.

Muzaffar Khan, dužnosnik lokalnih vlasti u Battagramu, rekao je da se u kabini nalazi sedmero djece i učitelj. Prvo je bilo objavljeno da je u gondoli šestero djece i dvoje učitelja.

- Udara nas snažan vjetar, rekao je telefonom Gulfaraz (20), koji se nalazi u gondoli, za lokalnu televizijsku postaju Geo News, pozivajući vlasti da ih što prije spase.

Dodao je da su druga djeca u gondoli u dobi od 10 do 15 godina i da se jedno u dobi od 15 godina onesvijestilo zbog anksioznosti.

Spasilačku operaciju otežava snažan vjetar i to što bi elise helikoptera mogle destabilizirati žičaru, rekao je Khattak.

Vojni helikopteri nadlijeću područje u blizini gondole, dodao je.

Drugi sigurnosni dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da specijalne snage, obučene za spašavanja u takvim situacijama, sudjeluju u ovoj "vrlo opasnoj i riskantnoj operaciji".

- Pakistanska vojska čini sve što može kako bi spasila ljude zarobljene u žičari.

Stanovnici sjevernih pakistanskih područja često koriste žičare za kretanje od jednog sela do drugog.

Abdul Nasir Khan, koji ondje živi, rekao je da su djeca išla u srednju školu u Batangaiju u Alaiju.

- Bespomoćno ih gledamo, ali im ne možemo pomoći, rekao je Khan.

Privremeni pakistanski premijer Anwaar-ul-Haq Kakar izrazio je zabrinutost u objavi na platformi X, bivšem Twitteru.

- Dao sam naputak vlastima da provedu sigurnosne inspekcije svih takvih privatnih žičara i osiguraju da one budu sigurne za rad i korištenje, napisao je u objavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!