22:05 / 16.04.2020.

Autor: T.V./Hina

"Djeca zbog pandemije u većoj opasnosti od pothranjenosti i zlostavljanja"

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: - / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da su djeca zbog pandemije koronavirusa u većoj opasnosti od smrti, zlostavljanja i pothranjenosti.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u četvrtak je upozorio da su djeca zbog pandemije koronavirusa u većoj opasnosti od smrti, zlostavljanja i pothranjenosti.

- S globalnom recesijom koja stiže moglo bi biti dodatnih stotina i stotina tisuća dječjih smrti 2020. u odnosu na okolnosti prije pandemije, priopćio je Guterres.

Naglasio je da je bolesnoj djeci ograničen pristup zdravstvu koje je preplavljeno slučajevima koronavirusa, a da su kampanje cijepljenja protiv dječje paralize i ospica većinom prekinute.

- S djecom koja nisu u školi, njihovim zajednicama u karanteni i svjetskom recesijom koja je sve dublja, raste i stres u obiteljima, istaknuo je Portugalac. Djeca su i žrtve i svjedoci nasilja i zlostavljanja u obitelji.

Glavni tajnik UN-a pozvao je društvene mreže da zaštite djecu koja su sve češće mete zlostavljanja i izrabljivanja na internetu. Upozorio je i da prehrana gotovo pola djece u svijetu ovisi o školama koje su sada zatvorene, pa je povećan rizik od pothranjenosti i zdravstvenih problema koji ju prate.

Guterres je pri objavi UN-ovog izvještaja o utjecaju pandemije na djecu pozvao svjetske čelnike i donatore da prioritet stave na obrazovanje, da osiguraju sredstva za siromašne obitelji i minimiziraju poteškoće u društvenim i zdravstvenim uslugama za djecu.

- Prioritet nam moraju biti najranjiviji djeca u područjima sukoba, djeca izbjeglice i raseljeni, djeca s posebnim potrebama, rekao je.

Upozorio je i na alarmantni obrazac u krizi koja najsnažnije pogađa najslabije i najranjivije. Guterres je nedavno upozorio i na rast nasilja u obitelji i da pandemija poništava napretke koji su postignuti u ravnopravnosti spolova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!