Djelatnici željeznice u Velikoj Britaniji stupili u štrajk

27.07.2022.

16:04

Autor: Vijesti u 15/HRT/T.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Maja Smiejkowska / REUTERS

40 000 djelatnika željeznice u Velikoj Britaniji stupilo je u štrajk nakon što su sindikalni čelnici odbili vladinu ponudu o povećanju plaća. Očekuje se da će tijekom dana prometovati tek svaki peti vlak, a u nekim dijelovima zemlje promet je potpuno obustavljen. 

Štrajk je počelo i zemaljsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa, koje traži povećanje plaća za oko 20 000 radnika. Štrajk bi trebao trajati do sutra u 6 ujutro. Otkazano je više od 1000 letova.

- Problem je što sam ovdje zapeo. Došao sam iz Afrike i trebam ići u Pariz. Let mi je otkazan i sutra imam drugi. Ali nigdje nema nikoga da nam kaže što trebamo raditi, kamo da odemo, gdje ćemo spavati. Nema Lufthansina osoblja, tako da ne znamo što da radimo, rekao je putnik Diego Lambiase.

- Posljednja ponuda Lufthanse nije bila dovoljno dobra da odustanemo od štrajka. Ovih dana nisu se potrudili dati nam bolju ponudu, pa je osoblje danas odlučilo štrajkati. Djelatnici njemačkih zračnih luka tjednima imaju previše posla, tako da je ovo jasan znak zaposlenika, istaknuo je Marvin Reschinsky, glasnogovornik sindikata Verdi.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!