20:14 / 11.05.2022.

Autor: Blanka Kukec/V.K./Dnevnik/ims/HRT

Djelomična obustava ruskog plina prema Europi

Djelomična obustava ruskog plina prema Europi

Djelomična obustava ruskog plina prema Europi

Foto: HTV / HRT

Vijest o djelomičnoj obustavi ruskog plina prema Europi, preko jedne od ključnih točaka za njegov prijenos u Ukrajini, nije zabrinula domaće stručnjake za plin.


- U ovom trenutku mislim da nije interes niti jedne države, u ovom slučaju niti Ruske federacije ni EU da se taj plin ukine. Svakako da treba već danas razmišljati, već danas pokrenuti određene poteze da se smanji ta ovisnost jer ni jedna ovisnost o niti jednom dobavljaču nije dobra jer tu više nema tržišnih cijena nego su to monopolske cijene, govori doc.dr.sc.Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Jedan od mogućih dobavnih pravaca je Alžir, no Hrvatska o tome ne može odlučiti sama, dodaje Pudić.

- Niti jedna samostalna, poglavito mala država poput Hrvatske ne može samostalno investirati u nekakve dobavne pravce. Tu će morati Europska unija napraviti jednu stratešku poziciju u kojoj će subvencionirati izgradnju dobavnih pravaca i povezanost svih mreža,naglašava Pudić.

Plin ćemo u Hrvatskoj plaćati više, ali bit će ga dovoljno, čulo se na konferenciji. 

- INA proizvodi oko 30 posto potreba Hrvatske za plinom i ta proizvodnja je stabilna i mi se trudimo našim investicijama čak i povećati u narednom razdoblju, tako da svi naši kupci mogu biti sigurni da će imati dovoljne količine plina u sljedećoj sezoni grijanja, istaknuo je Nikola Mišetić, operativni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, INA d.d..

Mnogo nade polaže se u terminal za ukapljeni zemni plin u Omišlju, no za dodatno širenje kapaciteta potrebna su i nova ulaganja.

- To konkretno ne ovisi o nama. Pa mi smo nedavno proširili kapacitet zajedno s operaterom, dakle omogućili smo plasman dodatnih 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina na tržište, rekao je Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska d.o.o..

I prije rasprave o sigurnosti opskrbe, aktivisti Zelene akcije prekinuli su skup i održali prosvjed. Određena je stanka kako bi izašli iz dvorane. Aktivisti tvrde da je plin - opasan.

- Zato što smatramo da nije dopustivo da u vrijeme ozbiljne klimatske krize, pa i energetske krize, da se plin i dalje promovira kao čisto pa čak i zeleno rješenje, rekla je Marija Mileta, članica Zelene akcije. 

Činjenica jest da mnoge zemlje, pa i članice Unije, teže obnovljivim izvorima energije. No o nafti i plinu bit ćemo i dalje ovisni, ne samo zbog tržišnih okolnosti nego i svjetske politike. A upravo zbog politike već tjedan dana kod Krka plovi tanker navodno pun iranske nafte. Iako je vrlo tražena, robu, kažu, nitko ne želi preuzeti zbog nametnutih američkih sankcija. Članice Unije embargo na iransku naftu nikada nisu uvele. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!