22:02 / 11.10.2020.

Autor: Dnevnik3/IMS/HRT

Djeluje li cjepivo protiv tuberkuloze i protiv bolesti Covid-19?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Britanski znanstvenici objavili su da će cijepiti protiv tuberkuloze medicinske djelatnike koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, kako bi utvrdili djeluje li to cjepivo i protiv bolesti Covid-19.
Britanski znanstvenici objavili su da će cijepiti protiv tuberkuloze medicinske djelatnike koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, kako bi utvrdili djeluje li to cjepivo i protiv bolesti Covid-19. Studije ohrabruju.

Pokazuju da cjepivo protiv tuberkuloze može pružiti zaštitu od virusa koji napadaju dišne putove. Pokusi su pokazali da aktivira imunosni sustav - što može znatno oslabiti virusne infekcije.

- Postoje dokazi da cjepivo protiv tuberkuloze ima važne učinke. Poznato je da pomaže protiv te bolesti, ali isto tako znamo da može biti učinkovito i u drugim slučajevima. Vjerujemo da djeluje na razne organizme, uključujući viruse. Dokazi koje smo prikupili upućuju na to da bi ovo cjepivo moglo biti učinkovito protiv koronavirusa, govori John Campbell, vodeći istraživač, Medicinski fakultet Sveučilišta u Exeteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!