Djevojčica koja je završila u sirotištu zbog antiratnog crteža izašla iz doma?

06.04.2023.

23:10

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/P.F./HRT

Podrška Mariji Moskaljovi Maši

Podrška Mariji Moskaljovi Maši

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Obrat u ruskoj priči koja je nedavno zgrozila svjetsku javnost. Trinaestogodišnja djevojčica Marija Moskaljova koja je završila u sirotištu nakon što je nacrtala anti-ratni crtež u školi, izašla je navodno iz doma u pratnji majke. Podsjetimo, crtež djevojčice toliko je uznemirio rusku policiju i sigurnosne službe da su maloljetnicu odvezli u dječji dom, a samohranog oca s kojim je živjela u zatvor.

Sve je počelo još u travnju prošle godine u gradu Jefremovu u ruskoj pokrajini Tula. Trinaestogodišnja djevojčica Marija Moskaljova Maša nacrtala je u školi, na satu likovnog, ukrajinsku i rusku zastavu s natpisima "Ne ratu" i "Slava Ukrajini". Na crtežu je i lik žene koja štiti svoje dijete od ruskih projektila. Učiteljica likovnog prijavila je crtež ravnatelju, a on policiji. Ubrzo je Mašin 53-godišnji otac Aleksej Moskaljov pritvoren, a Maša je poslana u dom za nezbrinutu djecu. Otac je prijavljen i za širenje laži o ratu u Ukrajini na društvenim mrežama.

- Pregledali su društvene mreže i zaključili da je otac ondje objavio nešto ne baš ugodno o našim vojnicima. Odlučili su zatim protiv njega pokrenuti kazneni postupak, izjavio je Vladimir Bilienko, odvjetnik Alekseja Moskaljova.

Iako su ruski mediji ovih dana objavili da je Maša sada predana majci, odvjetnica djevojčice tvrdi da ima proturječne informacije o tome gdje je ona sada te da je vrlo vjerojatno i dalje pod državnom skrbi.

- Unatoč svemu, zasad nemamo razloga žaliti se na nekoga ili u nešto sumnjati. Našoj je molbi najvećim dijelom udovoljeno, istaknula je odvjetnica Ekaterina Gordon.

U prosincu prošle godine pokrenut je i kazneni postupak protiv Mašina oca Alekseja za višekratno kršenje novih zakona kojima se zabranjuje blaćenje ruske vojske, za što može biti osuđen i na tri godine zatvora. Ne želeći čekati bilo kakvu pravomoćnu presudu Aleksej je pobjegao iz kućnog pritvora i još nije poznato gdje se nalazi.

- Ostavljamo Moskaljeva s njegovim odvjetnikom, a oni će se boriti za svoja prava u sklopu kaznenog procesa, rekla je Gordon.

Od početka rata u Ukrajini, u Rusiji su stotine ljudi osuđene prema novim, strožim zakonima kojima Putinov režim pokušava suzbiti javno izražavanje protivljenja ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini. Mašin slučaj jasno pokazuje da ni djeca, odnosno maloljetnici nisu i neće biti pošteđeni.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!