09:48 / 24.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Dnevni slučajevi zaraze koronavirusom u Indiji penju se do novog rekorda

Sve više žrtva Covida-19 u Indiji

Sve više žrtva Covida-19 u Indiji

Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

U Indiji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 346.786 slučajeva zaraze koronavirusom, što je novi rekord u svijetu treći dan zaredom, dok bolnice u zemlji mole za opskrbu kisikom, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Indija je na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije. Svake četiri minute u Delhiju umre jedna osoba od Covida-19, dok je nedovoljno financirani zdravstveni sustav u velikim problemima.

Vlada je rasporedila vojne avione i vlakove kako bi dovezla kisik iz drugih dijelova zemlje do Delhija. Na lokalnoj televiziji mogu se vidjeti kamioni s kisikom na putu prema bolnici Batra u Delhiju, nakon što je izdana molba za pomoć jer je ostalo svega 90 minuta kisika za 260 pacijenata.

- Molimo vas da nam pomognete dobiti kisik, ovdje će biti još veće tragedije - apelirao je glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal na premijera Narendru Modija na konferenciji jučer.

Kriza se osjeća i u drugim dijelovima zemlje, a nekoliko bolnica izdaje javne obavijesti da nemaju medicinskog kisika. Lokalni mediji izvijestili su o nedavnim slučajevima smrti ljudi u gradovima Jaipuru i Amritsaru zbog nedostatka kisika.

Indija je u četvrtak premašila američki rekord od 297.430 dnevnih zaraza koronavirusom i sada je globalni epicentar pandemije koja u mnogim drugim zemljama jenjava. Indijska vlada sama je izjavila da je pobijedila koronavirus u veljači kada su novi slučajevi bili najniži od početka pandemije.

Međutim, smrtnost od Covida-19 u cijeloj Indiji porasla je za 2.624 tijekom posljednja 24 sata, što je najviša dnevna stopa smrtnosti u zemlji do sada. Krematoriji u Delhiju su popunjeni, a ožalošćene obitelji moraju čekati red za svoje preminule.

Od početka pandemije zemlja s oko 1.3 milijarde stanovnika zabilježila je 16.6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 189.544 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!