09:31 / 04.06.2018.

Autor: V.M./B.S.LJ./HRT

Do 2020. diljem SAD-a tisuću odgojnih vrtova

-

-

Foto: - / -

U vrtovima za učenje trebale bi se ispraviti loše prehrambene navike koje američka djeca stječu od najranije dobi.
Više od 800 milijuna ljudi na svijetu gladno je ili pothranjeno, a za to vrijeme u SAD-u svako peto dijete bori se s pretilošću. Brat poznatog poduzetnika i milijardera Elona Muska, Kimbal Musk odlučio je tomu u suradnji s američkim školama stati na kraj.

Tako su nastali vrtovi za učenje u kojima bi se trebale ispraviti loše prehrambene navike koje američka djeca stječu od najranije dobi, što je sve veći problem.

"Kao društvo dužni smo djeci pružiti spoznaju o tome što im je na raspolaganju i kako izgleda prava hrana.", kaže Kimbal Musk, inače suosnivač zaklade Big Green, koji rješenje vidi u više od 500 ovakvih vrtova u posljednjih šest godina.

"Cijelo smo jutro brali biljke za salatu, prali ih i pripremali za jelo, bilo u kantini, bilo u učionici. Upravo planiramo zasaditi ljetni vrt s 25 vrsta biljaka.", opisuje je na koji način rade Brynn Olinger, vrtna odgojiteljica.

Zaklada se usredotočila na siromašne četvrti unutar šest velikih gradova, no do 2020. proširit će se i na druga područja. Čak tisuću ovakvih mjesta trebalo bi pomoći budućim naraštajima.

A može i spasiti živote. Čak 18 posto američke djece od dvije do 19 godina  pretilo je. Zato se u Big Greenu nadaju da će program biti trajno uključen u kurikulum. Vrtovi bi pritom bili i učionice na otvorenome.

Eric Rowe, ravnatelj škole Prep Academy, kaže kako bi željeli promijeniti prehrambene navike djece, ali i naučiti ih koliko koristan može biti rad u vlastitu vrtu.

Kimbal Musk neće se zaustaviti samo na Americi. Planira projekt podignuti na globalnu razinu. Uvjeren je da na svijetu ima i previše onih koji se ne hrane onako kako bi trebali. Dok se žuri do sljedećeg cilja, zna da svaka sekunda i dolar utrošeni u vrtove jednog dana mogu biti prevaga u borbi za zdravlje čovječanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!