Do 2050. razina mora bi duž američke obale mogla porasti 25 do 30 cm

17.02.2022.

08:01

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U predstojećih 30 godina razina mora mogla bi porasti jednako kao u prošlom stoljeću, objavile su američke agencije, među kojima su NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Po izvješću objavljenom u utorak, predviđa se da bi razina mora duž američke obale do 2050. godine mogla porasti u prosjeku 25 do 30 centimetara iznad današnje razine.

- Ovo izvješće ide u prilog ranijim studijama i potvrđuje ono što već dugo znamo - razina mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice diljem svijeta, rekao je NASA-in dužnosnik Bill Nelson.

- Znanstvena saznanja su neosporna. Stoga je potrebno poduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uvelike u tijeku.

Prema izvješću američkih agencija porast razine mora "utjecat će na velike poplave u priobalnim područjima", a "plima i golemi valovi koji će nastati kao posljedica olujnog nevremena povećat će se i dosegnut će i kopnena područja".

- Do 2050. očekujemo da će se 'umjerene' (obično štetne) poplave događati u prosjeku i više od 10 puta češće nego danas. Vjerojatno će ih pojačati lokalni čimbenici, stoji u izvješću.

Dokument pod nazivom 'Globalni i regionalni scenariji porasta razine mora za Sjedinjene Države', ažurirano je izvješće iz 2017. i "prvi put nudi kratkoročne projekcije za sljedećih 30 godina", stoji u priopćenju NASA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!