12:10 / 07.10.2020.

Autor: I.D./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Dobitnice Nobelove nagrade za kemiju

Foto: REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Foto: REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Foto: - / REUTERS

Prestižna nagrada ove godine ide u ruke dviju žena: Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudne.
Objavljene su dobitnice Nobelove nagrade za kemiju. Prestižna nagrada ove godine, naime, ide u ruke dviju žena: Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudne.

Nobelova nagrada za kemiju jedna je od pet Nobelovih nagrada ustanovljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

- Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna unaprijedile su jedno od najoštrijih alata u genskoj tehnologiji - molekularne škare CRISPR / Cas9, stoji u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

- Ova je tehnologija imala revolucionaran utjecaj na znanost te je pridonijela razvoju novih terapija u borbi protiv raka te bi mogla ostvariti san znanstvenika o izlječenju nasljednih bolesti, kaže se u objašnjenju.

- Sposobnost rezanja DNK s pomoću ove tehnologije unijela je revoluciju u znanost, rekla je novinarima Pernilla Wittung Stafshede, članica Akademije.

Riječ je o moćnome molekularnom alatu koji u svojoj osnovi može popraviti veliku većinu mutacija koje uzrokuju genske poremećaje kod čovjeka. Upotrebljava se u ispravljanju genskih mutacija i u liječenju rijetkih bolesti.

Francuskinja Charpentier (51) i Amerikanka Doudna (56) još su dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu za kemiju, pridruživši se tako Marie Curie, koja ju je dobila 1911. Sada ih je ukupno sedam.

Znanstvenice će podijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1,1 milijun dolara.
Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery/Pool via REUTERS

Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!