Dobri signali iz Moskve na sastanku u Parizu

26.01.2022.

22:48

Autor: V.G./HRT/Hina

Ruske snage u Rostovu

Ruske snage u Rostovu

Foto: Sergey Pivovarov / REUTERS

Na sastanku u Parizu kojim se željelo oživjeti Normandijski format Rusija je obećala da će se ponovno angažirati u tom procesu, rekao je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, u kontekstu napetosti oko Ukrajine. 

Dužnosnik je rekao da je to dobar signal i korak prema smanjenju napetosti.

Dodao je da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, ali i da se nada da će ih se pokušati riješiti na sastanku u Berlinu za dva tjedna.

Dužnosnik je rekao da je to prvi put u više od dvije godine da su se četiri zemlje članice Normandijskog formata dogovorile o bilo čemu i naglasio da je dogovor o bezuvjetnom prekidu vatre ključan u sadašnjem kontekstu.

- Ovaj sastanak bio je test. Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju što ćemo vidjeti bude li to potvrđeno za dva tjedna, rekao je francuski dužnosnik.

Glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak rekao je novinarima u Moskvi da su se politički savjetnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke suglasili da se mora poštovati prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Kozak je isto tako rekao da treba riješiti još puno pitanja, ali i izrazio nadu da se stajališta može približiti.

Potvrdio je da će se za dva tjedna u Berlinu održati novi sastanak četiriju zemalja.

Rusija je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema invaziju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!