Dodatni pritisci SAD-a i EU-a u svrhu smirivanja napetosti na sjeveru Kosova

07.06.2023.

11:25

Autor: M.M./Hina/HRT

Dodatni pritisci SAD-a i EU-a u svrhu smirivanja napetosti na sjeveru Kosova

Dodatni pritisci SAD-a i EU-a u svrhu smirivanja napetosti na sjeveru Kosova

Foto: M.M. / Pixsell

Sjedinjene Države i Europska unija pokušavaju dodatnim pritiscima, posebice na kosovskog premijera Albina Kurtija, riješiti nove napetosti između Beograda i Prištine koje su eskalirale krajem svibnja kad je u sukobima između prosvjednika i snaga KFOR-a ozlijeđeno 30 mirovnjaka.

Nemiri na sjeveru, većinski naseljenom Srbima, izbili su kada su albanski gradonačelnici pod pratnjom naoružane policije ušli u općine četiri općine, nakon što su srpske stranke bojkotirala izbore u travnju na koje je izišlo tek 3,4 posto upisanih birača.

U gradiću Zvečanu je tijekom demonstracija intervenirao i KFOR, a u sukobima je ozlijeđeno 30 vojnika, mahom iz talijanskog i mađarskog kontigenta, te više od 50 prosvjednika.

Nova shuttle diplomacija Sjedinjenih Država i EU-a pod povećalo je početkom ovog tjedna dodatno stavila kosovsku stranu. Ukoliko ne uspije posrednička misija u kojoj su posebni izaslanici SAD-a i EU-a Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, to će, kako je poručio američki dužnosnik, značiti da Kosovo nije zainteresirano za koordinaciju i može ostaviti posljedice na odnose s Wasingtonom, koji snažno podupire kosovsku neovisnost.

- Točnije... ne Kosovo, već premijer (Albin Kurti), rekao je Escobar u Prištini.

- Želim biti veoma jasan sve ovo ne vidimo kao nešto što bi moglo imati dugoročan utjecaj na naše odnose. Međutim, akcije koje budu poduzete mogle bi utjecati na neki dio naših odnosa, rekao je Escobar, po izvješću albanskog servisa Glasa Amerike.

On je, kako se navodi, Kurtiju i kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani prenio tri zahtjeva međunarodne zajednice - smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Nijedno političko riješenje za deeskalaciju napetosti na sjeveru Kosova "ne može se postići bez zajednice koje se to tiče, citirao je portal KoSSev poruku izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka nakon niza susreta prethodna dva dana u Prištini.

Escobar je izjavio da bi u sljedeća dva dana Kosovo i Srbija trebali postići sporazum o smirivanju situacije na sjeveru.

Lajčak i Escobar sastali su se u utorak navečer u Beogradu i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je pod dodatnim pritiscima masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja" na kojima se sve glasnije čuju i zahtjevi da se povuče s dužnosti šefa države.

Iz Vučićeva ureda poslije tog sastanka prenijeta je njegova poruka da je Srbija oduvijek bila kooperativna i posvećena "postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca", uz jamstvo sigurnosti Srbima na Kosovu.

Vučić je u priopćenju istaknuo da Beograd inzistira na potpunom provođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Bruxellesa, napose na formiranju Zajednice srpskih općina, a međunarodnu zajednicu pozvao je da se u postizanju tog cilja "više anagažira s Prištinom".

O odgovoru Kosova i Srbije dvojica dužnosnika bi, kako je rekao Escobar, svoje pretpostavljene trebali izvjestiti do petka.

Escobar će u međuvremenu, kako se doznaje u Beogradu, održati konferenciju za medije u američkom veleposlanstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!