Dodik će u utrku za predsjednika RS, Cvijanović za člana Predsjedništva BiH

01.07.2022.

20:06

Autor: M.M./HRT/Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Milorad Dodik će na jesenskim izborima u Bosni i Hercegovini biti kandidat za predsjednika Republike Srpske a njegova najbliža suradnica Željka Cvijanović koja sada obnaša tu dužnost pokušat će ga naslijediti na poziciji člana Predsjedništva BiH.

Takvu odluku formalno je u petak donio glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je pod apsolutnom Dodikovom kontrolom, a on je odmah najavio borbu za jačanje pozicije RS uz naznaku kako je taj entitet samo trenutačno u sastavu BiH.

- Mi moramo davati našim ljudima sigurnost za RS, jaku i stabilnu, još uvijek za sada u okviru BiH, kazao je Dodik, a najavio je i nastavak politike preuzimanja ovlasti entiteta od države te jačanje odnosa s Rusijom i Kinom.

On je ranije u dva mandata obnašao dužnost predsjednika RS, a zbog zakonskih ograničenja na izborima prije četiri godine to više nije mogao pa je odredio da ga privremeno naslijedi Cvijanović.

Ona je 2014. godine već bila u utrci za fotelju u Predsjedništvu BiH no tada je izbornu utrku izgubila u srazu s Mladenom Ivanićem koji je tada bio kandidat ujedinjene oporbe.

Sada će Cvijanović za protukandidata imati predsjednika Srpske demokratste stranke (SDS) Mirka Šarovića dok će Dodiku najjači protukandidat biti Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP), sadašnja zastupnica u Narodnoj skupštini RS.

Dodik i Cvijanović pod sankcijama su SAD-a i Velike Britanije kao dužnosnici koju ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma i zagovaraju secesionističku politiku čiji je cilj odvajanje RS od BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!