Dodik i Cvijanović optužuju Hrvatsku za kršenje prava novinara

17.08.2023.

11:00

Autor: Hina/HRT/R.S.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik i njegova najbliža suradnica Željka Cvijanović optužili su Hrvatsku za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje medijskih sloboda prava jer je proruskom novinaru Danijelu Simiću zabranila ulazak u zemlju.

Simić je u srijedu izjavio kako mu je hrvatska granična policija na prijelazu Batrovci odbila ulazak u Hrvatsku a tvrdi kako je prije toga bio satima zadržan na granici da bi ga potom ispitivali agenti SOA-e.

Kako je sam kazao, zanimalo ih je što je radio u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom odnosno u Donbasu te kako je došao u priliku intervjuirati Vjekoslava Prebega koji je dospio u rusko zarobljeništvo nakon što se kao dragovoljac borio u redovima ukrajinskih branitelja.

Simić je ustvrdio kako je njegovo zadržavanje na granici bilo "maltretiranje i protupravno zadržavanje" te kako je jedini razlog za to bilo njegovo izvještavanje iz Donbasa "i drugi politički stavovi".

- Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustrira koliko se u EU-u poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora, izjavio Simić koji je bio potpuno nepoznat u novinarskim krugovima dok se nakon ruske invazije na Ukrajinu nije pojavio kao izvjestitelj za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) s okupiranih područja otvoreno pri tom šireći prorusku propagandu.

U lipnju ove godine u Banjoj Luci mu je predsjednik Udruženja novinara Rusije Vladimir Solovjov uručio nagradu "za hrabrost i profesionalnost".

Solovjov je pri tom kazao kako su mediji u RS primjer "zlatnog standarda" novinarstva.

Po povratku iz Donbasa Simić se pojavio u ulozi predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske a sada su u njegovu zaštitu stali predsjednik tog entiteta Dodik i članica Predsjedništva BiH Cvijanović.

Dodik je kazao kako su u Hrvatskoj koja je i članica EU-a "zaustavili i maltretirali novinara samo zato što je smatrao da ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja".

Hrvatsku je optužio za napad na slobodu medija.

Cvijanović je u sličnom tonu izjavila kako najoštrije osuđuje zabranu ulaska Simiću u Hrvatsku kao "sramni čin".

- Očigledno je da za njih kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare, kazala je Cvijanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!