11:21 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Dodik i na novoj "crnoj listi" SAD-a, na listi i Rojs i niz ratnih zločinaca

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ured za nadzor nad stranim sredstvima Ministarstva financija SAD-a potkraj siječnja objavio je popis osoba pod sankcijama američke vlade.
Predsjednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik i u 2018. godini uvršten je na "crnu listu" američkog Ministarstva financija. Na popisu problematičnih osoba i organizacija s Balkana, kako ih klasificiraju u SAD-u, nalaze se mnogi osuđenici za ratne zločine, no i oni koji su za SAD problematični zbog drugih razloga poput umirovljenih generala Ljube Ćesića Rojsa ili Stanka Sopte.

Ured za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva financija SAD-a potkraj siječnja objavio je konsolidirani popis osoba pod sankcijama američke vlade, a u dijelu pod oznakom Balkan nalazi se dvjestotinjak osoba i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, s Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD-a i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju mnogi su ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže obitelji, uključujući njegovu kćer Sonju, koja trenutačno obnaša dužnost potpredsjednice Narodne skupštine Republike Srpske u BiH. Na popisu je i dalje ime Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića, koji je umro 2016. godine.

Na tom su se neslavnom popisu ponovo našla imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije. Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđenih pred Haškim sudom prošle godine. Uz Rojsa i Soptu tu je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim radi suđenja traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Naveden je i ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH Enver Hadžihasanović, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike BiH Bakir Alispahić, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senad Šahinpašić, osobni prijatelj Bakira Izetbegovića.

Među imenima Albanaca izdvaja se Fatmir Limaj, zamjenik predsjednika kosovske vlade.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS), koja je dio vladajuće većine u BiH, te Četnički ravnogorski pokret.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!