14:40 / 08.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Dodik najavio ukidanje izvanrednog stanja u RS-u do 20. svibnja

Foto: Borislav Zdrinja/ATAImages/PIXSELL

Foto: Borislav Zdrinja/ATAImages/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako će se parlament Republike Srpske uskoro sastati i ukinuti izvanredno stanje u tom entitetu, jer je epidemiološka situacija razmjerno stabilna.
Izvanredno stanje koje je još na snazi u dijelu Bosne i Hercegovine, a proglašeno je zbog epidemije prouzročene koronavirusom, bit će ukinuto najkasnije do 20. svibnja, najavio je u petak član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako će se parlament Republike Srpske uskoro sastati i ukinuti izvanredno stanje u tom entitetu, jer je epidemiološka situacija razmjerno stabilna i dopušta postupnu normalizaciju stanja.

- Mi savršeno dobro upravljamo ovom situacijom, ustvrdio je Dodik, iako je ranije tijekom dana Zavod za javno zdravstvo RS potvrdio kako je stopa smrtnosti među oboljelima od koronavirusa u tom entitetu čak 5 posto, što je znatno iznad europskog prosjeka. Samo u posljednja 24 sata u bolnicama u Republici Srpskoj je umrlo osam zaraženih osoba.

Dodik je najavio i kako bi u sljedećih desetak dana trebala biti ukinuta mjera karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva i koja se u RS-u striktno provodi, iako je od nje Federacija BiH odustala još u travnju opredijelivši se za provedbu samoizolacije u kućnim uvjetima.

Prema njegovim riječima, to znači da će biti ukinute i sadašnje striktne mjere trijaže na samim graničnim prijelazima u šatorskim naseljima koja su ondje podignuta, ali to će ovisiti i o graničnom režimu koji budu primjenjivale susjedne države.

Sada sve osobe koje ulaze u BiH preko prijelaza na teritoriju RS-a moraju ostati u šatorima i ondje čekati policijsku pratnju koja ih vodi do izoliranih objekata za smještaj u matičnim općinama, u kojima onda moraju provesti dva tjedna u karanteni.

U RS-u su još na snazi mjere ograničenja kretanja poput policijskog sata tijekom cijele noći, no dopušten je rad dijela trgovina i uslužnih obrta. U Federaciji BiH policijskog sata nema, a najveći dio proizvodnog i prodajnog sektora je u punoj funkciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je u petak u Sarajevu kako bi u tom entitetu trebala biti donesena odluka o novim popuštanjima restrikcija.

- Tu su vrtići, javni prijevoz, stomatolozi, okupljanja u zatvorenim prostorima, rad kafića, mogućnost organizacije sportova na otvorenom. Ako epidemiološka situacija bude pozitivna krajem narednog tjedna predložit ćemo mjere za koje smatramo da su moguće, kazao je Pehar.

Otkako je prije dva mjeseca proglašena epidemija, u BiH je registrirano malo više od 2050 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 98 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!