16:43 / 26.01.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Dodik ne odustaje od blokade države, izbornu reformu prepušta Federaciji BiH

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Na djelu je još jedan pokušaj rješavanja duboke političke krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Nakon prošlogodišnjih propalih pokušaja, u Sarajevu su ponovno počeli pregovori o reformi izbornog zakona uz posredovanje SAD-a i Europske unije. No, član Predsjedništva Milorad Dodik odbacio je pozive posrednika da odmah prekine blokadu rada središnjih tijela državne vlasti. Najavio da neće pristati na izmjene izbornog zakona kojima bi se uveo neizravni način biranja članova državnog vrha.Nema još puno vremena za izmjene izbornog zakona, ali nema ni napretka. 

Milorad Dodik i čelnici nekoliko drugih stranaka koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj, sastali su se u Sarajevu s američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i ravnateljicom pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorts, posrednicima koji trebaju pomoći BiH da izađe iz pat pozicije.

- Potpuno podržavamo europsku budućnost Bosne i Hercegovine uređene u skladu s Daytonskim sporazumom, s tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Distriktom Brčko, rekao je Mathew Palmer, posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH.

Ograničenim ustavnim promjenama treba ojačati institucije BiH, integritet izbornog procesa i pružiti jednaka prava svim građanima, poručuje europska posrednica Angelina Eichhorst.

- Mi podržavamo pregovore u cilju pronalaženja rješenja za izmjene Ustava i izbornog zakona te otklanjanja diskriminirajućih odredbi kako bi se postigli međunarodni i europski standardi koje građani Bosne i Hercegovine zaslužuju, rekla je Eichhorst.

Njih dvoje su ranije danas upozorili da se odmah mora spriječiti eskalacija političke krize u BiH tako što će dužnosnici iz reda bosanskih Srba prestati blokirati donošenje odluka u tijelima državne vlasti. Ta blokada traje od kolovoza pošto je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kao nijekanje ratnih zločina potvrđenih sudskim presudama sankcionira kao kazneno djelo.


Na Dodikov poticaj parlament RS izglasao je da će blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok taj zakon ne bude povučen.

Dodik je danas ponovio da od tog uvjeta ne odustaje bez obzira na pozive Palmera i Eichhorst. Najavio je spremnost na neku vrstu kompromisa tako što bi se donio novi zakon kojim bi se kažnjavao svatko tko bi nekome pripisao kolektivnu krivnju za ratne zločine, odnosno genocid.

U tom bi slučaju, naznačio je Dodik, dužnosnici iz RS mogli bi prekinuti blokade.

Palmer i Eichhorst za vikend planiraju u Neumu okupiti čelnike važnijih političkih stranaka kako bi s njima pokušali finalizirati pregovore o izmjenama izbornog zakona, no Dodik je najavio da on tamo neće ići.

- Vlada u RS-u suglasit će se sa svakim dogovorom pod uvjetom da se od njih ne traži prihvaćanje modela neizravnog biranja srpskog člana Predsjedništva BiH - najavio je.

Stranke HNS-a BiH za izbor legitimnih predstavnika u izbornoj reformi

Tri stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH pozvale su vodeće hrvatske pregovarače o izbornim reformama da ustraju na očuvanju legitimnog političkog predstavljanja i usprotive se brisanju konstitutivnih naroda iz Ustava BiH.

- Stav je da hrvatski pregovarači, sukladno zaključcima HNS-a, inzistiraju da se osigura izbor legalnog člana Predsjedništva BiH, da u izbornoj reformi Domovi naroda zadrže sadašnju ulogu bez revidiranja njihovih ovlasti te da se ne dopusti brisanje nacionalnih oznaka iz Ustava BiH i u izbornoj reformi - navode u zajedničkom priopćenju tri stranke.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i predsjednik HSS-a Mario Karamatić objavili su zajedničko priopćenje na dan kada su uz posredovanje posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i ravnateljice pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorts počeli su u Sarajevu presudni pregovori kako bi se spriječila eskalacija političke krize u BiH.

Hrvatske stranke inzistiraju na tome da se prestane s praksom preglasavanja pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva. U tri navrata na tu je poziciju glasovima dominantno Bošnjaka biran Željko Komšić.

Jedan od prijedloga da se osigura svim građanima mogućnost biranja u državno Predsjedništvo je i brisanje nacionalne odrednice iz Ustava BiH, a čemu se stranke HNS-a oštro protive. Međutim, stranke HNS-a ponudile su mogućnost da uz hrvatskog, srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva svoga predstavnika mogu imati i građani koji se tako ne izjašnjavaju.

Hrvatske strane protive se i zahtjevima bošnjačke strane da se oslabi uloga gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda bez čije bi uloge, procjenjuje to i bivši hrvatski član BiH Predsjedništva Krešimir Zubak, Hrvati bili pretvoreni u manjinu.

Više pogledaj u prilogu Ilka Barbarića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!