14:59 / 29.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Dodik optužio američkog veleposlanika za miješanje u unutarnje stvari BiH

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Antonio Ahel / ATAImages/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik posvađao se u četvrtak s američkim veleposlanikom u toj zemlji Ericom Nelsonom, kojega je optužio za miješanje u unutarnje stvari BiH.

Dodik je u izjavi za lokalne medije reagirao na blog koji je veleposlanik Nelson objavio u srijedu, kada je upozorio na to da političari u BiH potiču napetosti i umjetno proizvode sukobe dok sami "pune džepove".

Nelson nije izravno spomenuo Dodika, no jest teze o "mirnom razlazu", koje upravo on i forsira, te je poručio kako bi najbolje bilo kada bi se takve političare "sankcioniralo na izborima". Podsjetio je i na već prije uvedene sankcije Washingtona koje su upravo pogodile Dodika, kojemu je od 2017. zabranjen ulazak u SAD uz ocjenu da on svojim postupcima dovodi u pitanje Daytonski sporazum.

Dodiku je posebice zasmetalo veleposlanikovo upozorenje kako političari u BiH šire podjele da bi se nesmetano bogatili. Ocijenio je da te primjedbe "izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse" te da bi "takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora bi doveo u nezavidnu poziciju".

Negodovao je i zbog upozorenja veleposlanika Nelsona da je retrogradno pozivati se na tzv. "izvorni Dayton", što rade vlasti u Republici Srpskoj služeći se time kako bi pokušali oduzeti državi BiH i krajnje ograničene ovlasti koje ona ima i prenijeti ih na entitete.

Dodik je ocijenio da diplomati, pa tako ni američki veleposlanik, nemaju mandat uređivati odnose u BiH.

No blog veleposlanika Nelsona tek je jedna u nizu reakcija iz američke vlade na pojačane napetosti u BiH prouzročene Dodikovim pozivima na "miran razlaz" te najavama kako bi to moglo voditi novom ratu.

Savjetnik u State Deprtmentu Derek Chollet ovog je tjedna u telefonskom razgovoru s nizom dužnosnika iz BiH tražio da prestanu s takvom retorikom te da napokon riješe bitne probleme poput izmjena ustava i izbornog zakona.

Nakon toga je najviše rangirani američki diplomat zadužen za zapadni Balkan Matthew Palmer rekao kako Washington odlučno odbacuje bilo kakve zamisli o novim granicama u regiji pa tako i u BiH, te čvrsto podupire njezin opstanak kao jedinstvene države.

- Podržavamo napore da se nađu kompromisi među političkim liderima i strankama kako bi BiH postala funkcionalnija. Da se radi transparentnije i odgovornije. I da BiH može sebe predstaviti kao vjerodostojnu kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji, kazao je u intervjuu za televiziju N1 Palmer, koji obnaša dužnost zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!