10:46 / 07.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Dodik optužio SAD da pokušava kontrolirati izborni proces u BiH

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je da sadašnja američka administracija pokušava preuzeti nadzor nad provedbom izbora u njegovoj zemlji.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je  da sadašnja američka administracija pokušava preuzeti nadzor nad provedbom izbora u njegovoj zemlji i tako na vlast dovesti stranke i političare koji odgovaraju Washingtonu.

Takvu tvrdnju Dodik je izniko na sjednici parlamenta Republike Srpske od kojeg je zatražio da podrži njegov veto na memorandum o suradnji između BiH i američke Međunarodne zaklade za izborne sustave (IFES).

IFES je vlastima BiH ponudio dodatnu pomoć u pripremi i provedbi lokalnih izbora najavljenih za 15. studenog, a Predsjedništvo BiH je to prihvatilo no uz protivljenje Dodika koji tvrdi da je riječ o miješanju u unutarnje poslove i derogiranju ovlasti koje imaju njezina tijela vlasti kao i entiteti. 

Kako bi predloženi memorandum o suradnji bio konačno odbačen, Dodiku je potrebna potpora Narodne skupštine RS, a da bi je dobio on je optužio IFES da zapravo kani ugroziti regularnost izbornog procesa koji bi tako bio proveden po "američkim interesima".

- Oni će nama putem cyber procesa "pakirati" i radit će isto što je ranije radila CIA", kazao je Milorad Dodik na sjednici parlamenta u Banjoj Luci.

Stručna potpora koju nudi IFES značila bi cjelokupni nadzor nad biračkim procesom uz favoriziranje političara iza kojih stoji SAD.

Njegova je teza da je glavni cilj IFES-a prilagodba izbornog sustava kako bi se na općim izborima 2022. godine zbog govora mržnje diskvalificirali kandidati koji ne odgovaraju Washingtonu, a doveli oni koji će, kako tvrdi Dodik, promicati 'bosansku politiku' te provoditi unitarizaciju BiH.

Lider oporbe i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da oporba ne želi dati potporu Dodikovim igrokazima jer IFES u BiH djeluje već 20 godina, a riječ je isključivo o tehničkoj potpori tijelima vlasti BiH s ciljem sprječavanja izbornih krađa.

- Vi ste najodgovorniji za krađe i zloporabe u izbornim procesima, poručio je Šarović Dodiku. Optužio je Dodika da blokira poboljšanja u izbornom sustavu jer mu odgovara da on bude korumpiran kakav je sada i u kojemu i prije i poslije izbora može neometano kupovati ljude i tako čuvati svoju vlast.

Iznervirani Dodik Šaroviću je sa skupštinske govornice odgovorio psovkom, nakon čega je u dvorani za sjednice nastao kaos jer su oporbeni zastupnici bučno negodovali zbog Dodikova prostačkog ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!