Dodik otvoreno podupro agresiju Rusije na Ukrajinu

19.09.2022.

13:40

Autor: M.Š./Hina/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak je otvoreno podupro agresiju Rusije na Ukrajinu uz konstataciju kako je ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa, a istodobno je napravio usporedbu s bosanskim Srbima kazavši da oni ne mogu živjeti s muslimanima pa je je "prirodna" želja da budu ujedinjeni sa Srbijom.

- Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini kojih je u toj zemlji 15 milijuna i kojima je vodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje - s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike, kazao je Dodik za rusku režimsku agenciju TASS kako ga citiraju mediji u BiH.

Dodik je ovo izjavio uoči odlaska u Moskvu, gdje će je za utorak najavljen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Srpski član Predsjedništva BiH i ranije je bez ikakvih ograda podupirao politiku Moskve protiveći se uvođenju sankcija Rusiji no ovo je prvi put da na eksplicitan način opravdava agresiju na Ukrajinu.

Kazao je kako je Rusija ta koje se uvijek pridržavala normi međunarodnog prava te ustvrdio kako je Zapad taj koji te norme krši diljem svijeta pa tako i u Ukrajini. Kao dokaz tomu ponudio je usporedbu današnjih država Zapada s Trećim reichom.

- Mi dobro razumijemo da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala. Ta borba bila je lajtmotiv svih pohoda, i imala u suštini jedinstven cilj - zavladati bogatim zalihama prirodnih resursa koje ima Rusija. Iz tog razloga u Rusiju su došli i Napoleon i Hitler, a današnji Zapad također želi zavladati tim prostranstvima, Dodikova je tvrdnja.

Odgovarajući na pitanje o mogućem odcjepljenju Republike Srpske od BiH Dodik je kazao kako to ostaje cilj, a za njegovu realizaciju u Banjoj Luci samo čekaju pravi trenutak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!