Dodik ponovo brani Rusiju, optužuje Zapad za rat u Ukrajini

16.06.2023.

11:22

Autor: Hina/HRT/T.S.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik je ponovo branio rusku agresiju na Ukrajinu prebacujući odgovornost za taj rat na Zapad i posebice na SAD.

U intervjuu čiji su sadržaj prenijeli lokalni mediji u BiH, Dodik je razloge za rat u Ukrajini pokušao pojasniti tvrdnjom kako je Rusija imala pravo preventivno napasti tu zemlju radi navodne samoobrane. 

- Rusija brani pravo na sigurnost kako bi odmaknula (od granica) raketne sustave koji bi mogli ugroziti Moskvu, Dodikovo je tumačenje povoda za ruski napad na Ukrajinu uz konstataciju kako Rusi uz to imaju pravo štititi svoje sunarodnjake koji žive u Ukrajini.

Potom je tvrdio kako kraj rata priječe interesi Zapada a posebice SAD-a jer oni, kako tvrde, žele ovladati prirodnim resursima koje Rusija ima.

- Ne možemo biti protiv Rusa, kazao je Dodik koji se u svibnju u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njih su dvojica razmijenili i odličja kojima su jedan drugoga nagradili a Dodik sada kaže kako mu je velika čast razgovarati s Putinom za kojega tvrdi kako je "ugodan sugovornik sklon šalama".

Saveznici Srba


Od susreta s Putinom, kako tvrdi Dodik, Republika Srpska "ima ozbiljne koristi".

Prognozirao je kako će rat u Ukrajini u konačnici rezultirati uspostavom novog svjetskog poretka koji će biti multipolaran i u kojemu će Srbi dobiti novu priliku za definiranje svog statusa na Balkanu a da se do tada trebaju nastaviti odupirati pritiscima sa Zapada za koje Dodik tvrdi da za cilj imaju njihovo podčinjavanje.

Uz Rusiju u saveznike Srba je ubrojao i mađarskog premijera Viktora Orbana kao i Kinu uz konstataciju kako RS ima "ozbiljne prijatelje".

Za trenutačnu situaciju u BiH kazao je kako je ostala ista unatoč promjeni vlasti nakon izbora 2022. godine.

- Ostalo je stanje netrpeljivosti, izjavio je Dodik pojašnjavajući kako je njegov jedini cilj bio istjerati Stranku demokratske akcije (SDA) iz vlasti u čemu je i uspio a da će sva nametnuta rješenja ionako propasti.

Zaključio je konstatacijom kako Sarajevo tijekom rata od 1992. do 1995. godine nije bilo pod opsadom a da su sve drugačije tvrdnje laži i propaganda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!