Dodik poručio "Pravdi za Davida": Neće ulica voditi politiku

30.12.2018.

14:56

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Ja ću svoj mandat provoditi u interesu srpskog naroda a mi smo tu zato što moramo - kazao je Dodik.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je kako se kroz pokret "Pravda za Davida" vodi "specijalni rat" protiv Republike Srpske te je poručio da ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač neće biti smijenjen ukoliko se ne dokaže njegova konkretna odgovornost za neke propuste.

-
Sve što je vezano za utvrđivanje istine i pravde ima moju potporu no to je politički pokret - kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu poručivši da "ulica neće modelirati političke odnose u RS".

Cijeli pokret "Pravda za Davida" , tvrdi Dodik, je dio specijalnog rata protv RS a komentirajući zahtjev Davora Dragičeviča da ministar policije Lukač do nedjelje u 18 sati podnese ostavku kazao je da se to neće dogodti odnosno da je to moguće samo ako pravosuđe dokaže njegovu odgovornost. Najavio je da će se ipak pratiti odgovornost ljudi iz policije a odgovornost za eskalaciju prosvjeda u Banjoj Luci prebacio je ponovo na tužitelje koji vode istragu o smti Davida Dragičevića.

Dodik je ovo kazao na novogodišnjoj konferenciji za novinstvo koju je održao u zgradi vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu pri čemu je istaknuo kako on "nije dužnosnik BiH nego predstavnik RS".

Dodik je potvrdio kako neće mijenjati politiku "vojne neutralnosti" koju je svojom rezolucijom pokušao nametnuti parlament RS u listopadu 2017. godine te da ako netko želi aktiviraje MAP-a onda sam sprječava uspostavu Vijeća ministara.

- Ja ću svoj mandat provoditi u interesu srpskog naroda a mi smo tu zato što moramo -  kazao je Dodik.

Najavio je da će u 2019. godini biti poduzete učinkovitije mjere kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata u BiH "umjesto da ih se natjeruje unutar zemlje".

- Radit ćemo na tome da se fizički spriječi ulazak migranata u BiH - dodajući da se na proljeće može očekivati novi migrantski val. Kazao je i kako bi bilo nužno riješiti regionalna otvorena pitanja, posebice u odnosima s Hrvatskom i Srbijom a izrijekom je kazao kako osobno ne vidi nikakav problem u tome što je Hrvatski sabor nedavno usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

- Hrvatska kao potpisnica Daytona ima pravo pratiti stanje hrvatskog nacionalnog bića u BiH i ja u tome ne vidim problem - kazao je Dodik dodajući kako to isto pravo u odnosu na BiH ima i Srbija.

Hrvatskoj je ipak predbacio kako se ponaša "nekorektno" zbog načina na koji raspolaže nekretninama na svom teritoriju a vlasništvo su tvrtki i pravnih osoba iz BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!