Dodik postavio ultimatum Ustavnom sudu BiH, tvrdi da se priprema rušenje RS

20.06.2023.

15:49

Autor: Hina/HRT/R.S.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Antonio Ahel / ATAImages/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH tražeći da do petka u podne povuče odluku kojom je osigurao mogućnost nesmetanog rada s manjim brojem sudaca, što je pak za vlasti Republike Srpske protusrpski postupak i zbog toga najavljuju odmazdu.


Parlament RS u svibnju je zatražio od jedinog preostalog srpskog suca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića da podnese ostavku, a on je nakon toga najavio kako je zatražiti odlazak u prijevremenu mirovinu.

Pozicija drugog suca iz RS od ranije je upražnjena, a nije popunjena ni pozicija jednog hrvatskog suca.

Uz procjenu kako je riječ o opasnom političkom pritisku koji je doveo do najveće krize u proteklih 28 godina rada Ustavnog suda BiH, njegovi su suci u ponedjeljak izmijenili odluku o načinu sazivanja sjednica i odlučivanja kojom se pojednostavljuju već definirane procedure. To u praksi znači kako će sud i dalje moći odlučivati uz sudjelovanje natpolovične većine, odnosno pet od devet sudaca, ali neće biti potrebe da se sjednice odgađaju ukoliko se netko od sudaca ne bi pojavio.

Ustavni sud BiH čine četiri suca koje imenuje parlament Federacije BiH, dva parlament RS, dok tri inozemna suca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Sud može odlučivati ukoliko za to glasa bar pet sudaca, no u RS-u su ga planirali delegitimirati tako što u njegovu sastavu više neće biti sudaca srpske nacionalnosti.

Odgovor Ustavnog suda 


Odgovor Ustavnog suda na taj plan u Republici Srpskoj odmah su označili nekom vrstom državnog udara pa je Dodik nakon manje od 24 sata sazvao lidere stranaka vladajuće većine u RS i od njih ishodio suglasnost da se Ustavnom sudu postavi ultimatum, odnosno zatraži da u roku od tri dana povuče odluku koja se političarima u RS ne sviđa.

Dodik je pred novinarima u Banjoj Luci kazao kako je ponašanje Ustavnog suda antiustavno i dio "podmuklog plana za rušenje RS" iza kojega, kako tvrdi, stoje SAD i Velika Britanija, no ne i Europska komisija, koju je pozvao "da se odupre pritiscima Washingtona i Londona".

- Ustavni se sud ponaša bahato i antisrpski i želi RS isključiti iz procesa ustavnog odlučivanja, izjavio je Dodik. Dodao je kako su se sada u RS "apsolutno osvijestili" pa su odlučni provesti niz mjera ukoliko njihov ultimatum ne bude ispoštovan, jer ih sve podsjeća na zbivanja iz 1991. godine.

Dodik je zaprijetio kako će u tom slučaju narednog tjedna parlament RS donijeti zakon o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH te o zaštiti osoba koje bi mogle biti kazneno progonjene zbog neprovođenja tih presuda.

Nakon toga uslijedilo bi donošenje novog ustava RS i to u roku od 90 dana, ali i poziv Srbima zaposlenim u tijelima vlasti BiH da napuste ta radna mjesta.

- Sada će se jasno afirmirati državnost RS i političkim ćemo sredstvima zaštiti naša prava, kazao je Dodik dodajući kako to u ovoj fazi ne znači izlazak RS iz BiH "osim ukoliko to ne bude morala".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!