Dodik pozvao ruskog veleposlanika u parlament RS-a

03.06.2022.

13:10

Autor: Hina/A.P.C.

Dodik pozvao ruskog veleoslanika u parlament RS

Dodik pozvao ruskog veleoslanika u parlament RS

Foto: Milan Maricic / ATAImages/PIXSELL

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov dobit će sljedećeg tjedna priliku govoriti na sjednici parlamenta Republike Srpske i ondje zastupati politiku Moskve, potvrdio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


Dodik je početkom ovog tjedna zatražio posebnu sjednicu entitetskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stanju u međunarodnim odnosima i poziciji Republike Srpske. Zahtjev su mu članovi rukovodstva Narodne skupštine RS-a i odobrili, a sjednica je najavljena za 6. lipnja.


Prema Ustavu BiH, entiteti nemaju nikakve ovlasti na planu vanjske politike za koju su zaduženi isključivo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, no vladajuća većina u RS-u tu je činjenicu odlučila ignorirati.


- Nužno je da damo našu procjenu i naše viđenje na koji način će se kretati svijet i kako ćemo se mi odnositi prema tome, izjavio je Milorad Dodik. 


On će tako pred zastupnicima u ponedjeljak imati priliku obrazlagati svoja dobro poznata stajališta, uključujući protivljenje uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.


Dodik je potvrdio da će na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta sudjelovati i ruski veleposlanik Igor Kalabuhov, koji je prije otvoreno prijetio BiH odmazdom Moskve pokuša li postati članicom NATO-a.


Kako je Dodik pokušao objasniti svoju odluku o sudjelovanju ruskog veleposlanika na sjednici parlamenta RS-a, veleposlanik Kalabuhov iskazao je interes sudjelovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, što, kako je rekao Dodik, u tom entitetu prihvaćaju, a istodobno ne kane pozivati "one koji ne žele doći".


Iza te jezične formulacije zapravo stoji potvrda da su svi drugi veleposlanici akreditirani u BiH odlučno odbili doći na sjednicu u Banju Luku bude li na njoj veleposlanik Kalabuhov koji je od trenutka agresije njegove zemlje na Ukrajinu suočen s potpunom diplomatskom izolacijom u BiH.


Ruskom su veleposlaniku platformu za javne istupe ostavili dostupnom mediji u RS-u, a sada i Dodik.


- Anketirali smo veleposlanike, a onda su rekli da neće doći ako tu bude ruski veleposlanik, izjavio je Dodik, dodajući da stoga nisu ni pozvani.


Uz Dodika i ruskog veleposlanika na sjednici Narodne skupštine RS-a moći će uvodno govoriti i predsjednici svih parlamentarnih stranaka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!