17:37 / 17.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Dodik prenio Vučiću o čemu je razgovarao s Milanovićem i Plenkovićem

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vučić može biti odličan sugovornik i hrvatskim institucijama kako bi se riješila otvorena pitanja među državama i među narodima, obrazložio je Dodik svoje referiranje Vučiću o sadržaju razgovora s hrvatskim dužnosnicima.
Bilo je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj jer su njihovi problemi riješeni, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u četvrtak o jučerašnjim razgovorima s hrvatskim državnim vrhom o kojima je odmah izvijestio srbijanskog predsjednika.

Dodik
je novinarima u Istočnom Sarajevu kazao kako je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zvao u jutarnjim satima i prenio mu o čemu je u srijedu razgovarao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Vučić može biti odličan sugovornik i hrvatskim institucijama kako bi se riješila otvorena pitanja među državama i među narodima, obrazložio je Dodik svoje referiranje srbijanskom predsjedniku o sadržaju razgovora s hrvatskim dužnosnicima.

- U Zagrebu su dominirale teme infrastrukturne suradnje, posebice režim na graničnim prijelazima, no politička su pitanja bila nezaobilazna, rekao je.

- Rekao sam da je došlo do neprihvatljivog skrnavljenja Daytonskog sporazuma i da je neprihvatljivo da Hrvatska i Srbija kao potpisnice (sporazuma) ne budu članice Vijeća za provedbu mira (PIC), kazao je Dodik, sugerirajući da bi Zagreb i Beograd s najutjecajnijim zapadnim državama, Rusijom te Turskom kroz PIC trebali imati mogućnost kontrolirati djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ustvrdio je da BiH može funkcionirati samo na temeljima "izvornog Daytona", a Hrvati moraju imati zajamčena prava konstitutivnog naroda i sve to bi se trebalo osigurati "dijalogom između unutarnjih faktora i bez međunarodnog intervencionizma".

Po Dodiku problemi Hrvata u RS riješeni

Na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio da mu to nije predstavljalo nikakav problem u razgovorima s Milanovićem i Plenkovićem.

- Bilo mi je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u RS-u, kazao je i konstatirao da položaj Hrvata u tom entitetu više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje.

Dodik tvrdi da su svi problemi  Hrvata koji žive u RS-u riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi.

Kao dodatni argument za te tvrdnje konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja.

Na sastanku Dodika i Plenkovića u Zagrebu u srijedu potvrđeno je da će trasa autoceste Banja Luka - Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Izjavu novinarima Dodik je u četvrtak zaključio konstatacijom da njega zapravo Hrvati vole pa to pokazuju i na izborima.

- Reći ću vam da je znatan broj Hrvata u RS-u glasovao za Milorada Dodika, kazao je aludirajući na ishod posljednjih općih izbora iz 2018. godine na kojima je u trci za člana Predsjedništva BiH pobijedio Madena Ivanića.

Dodik tvrdi da su njegovoj pobjedi doprinijeli upravo glasovi Hrvata, a za Ivanića navodno su glasovali Bošnjaci.

Na teritoriju današnjeg RS-a 1991. godine živjele su 144 tisuće Hrvata i činili su 9,2 ukupnog broja stanovnika. Na posljednjem popisu iz 2013. godine Hrvata je u tom entitetu bilo tek nešto više od 29 tisuća, a njihov se udio smanjio na 2,4 posto.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagirala je na Dodikove istupe u četvrtak izjavom da je na teritoriju RS-a na djelu diskriminacija Bošnjaka i Hrvata kojih je zaposlenost u javnom sektoru u tom entitetu minimalna.

- Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na materinski jezik. Očekujem da gospodin Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz RS-a i banjolučki biskup Komarica budu svjedoci njegovih napora, izjavila je Turković.

Hrvatski i bošnjački član državnog vrha BiH kritizirali su u srijedu hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara odcjepljenje Republike Srpske.

Predsjednik Zoran Milanović, komentirao reakcije iz Sarajeva na jučerašnji posjet Milorada Dodika Zagrebu, posebno riječi člana Predsjedništva Željka Komšića koji ga je usporedio s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, kojega mnogi nazivaju i posljednjim europskim diktatorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!