Dodik: Putin zna da je RS zaslužna što se BiH nije priključila sankcijama

23.05.2023.

21:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik RS-a Milorad Dodik susreo se s Vladimirom Putinom u Moskvi

Predsjednik RS-a Milorad Dodik susreo se s Vladimirom Putinom u Moskvi

Foto: Alexey Filippov / Sputnik / REUTERS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je važnim nakon susreta u utorak s Vladimirom Putinom u Moskvi da ruski predsjednik zna kako BiH nije uvela sankcije Moskvi upravo zahvaljujući stavu RS-a, te je najavio nastavak suradnje.

- Putin zna da zahvaljujući Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina nije formalno donijela odluku o sankcijama. Meni je važno da on to razumije, rekao je Dodik u Moskvi u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske.

Dodao je kako srpska strana neće dopustiti da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji zbog njezine agresije na Ukrajinu.

- Mi nemamo pravo biti na strani onih koji stvaraju antirusku euforiju. Te sankcije ne funkcioniraju, rekao je čelnik Republike Srpske.

Zbog takvih stajališta Dodik je na meti oštrih kritika američkih i europskih dužnosnika. On pak navodi kako ga ne zanimaju takva stajališta tvrdeći da vodi politiku Republike Srpske.

- Ja ne vodim američku politiku nego politiku Republike Srpske i srpskog naroda, rekao je.

Opetovao je tvrdnje kako zapadne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini rade na razgradnji Daytonskog mirovnog sporazuma slabeći ulogu Republike Srpske zbog čega je najavio da će poduzeti korake kako bi se tome suprotstavili.

Dodik je rekao i kako će Republika Srpska nastaviti suradnju na realizaciji svih gospodarskih i drugih projekata s Ruskom Federacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!