Dodik tvrdi da se NATO pomažući BiH miješa u njezine unutarnje poslove

17.02.2023.

19:08

Autor: V.K./HRT/Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Ilustracija/Dejan Rakita / Pixsell

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u petak NATO da se miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine time što toj zemlji osigurava pomoć.

Nakon što su ministri obrane država članica NATO-a ovaj tjedan odobrili slanje dodatne pomoći BiH, Gruziji i Moldaviji, zemljama označenima kao mete sve agresivnijeg ruskog utjecaja, Dodik je lokalnim medijima izjavio kako se Alijansa na taj način postavila kao netko tko se miješa u unutarnje poslove BiH.

Aktualni predsjednik Republike Srpske poznat je po svojim proruskim stajalištima i nekritičkom veličanju Vladimira Putina kojemu je u siječnju dodijelio i odličje, a planira mu ga osobno uručiti kada tijekom ove godine bude putovao u Rusiju.

Dodik je i ogorčeni protivnik približavanja BiH članstvu NATO-u iako je to cilj definiran zakonom o obrani BiH i vanjskopolitičkom strategijom te zemlje.

Sada tvrdi kako nitko u BiH nije od NATO-a tražio nikakvu pomoć iako je cijeli niz njezinih dužnosnika upozoravao na opasnost od sve većeg ruskog utjecaja u regiji.

Dodik kaže kako su ta upozorenja i ocjene glupe.

- BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć nitko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i sigurnosti je Predsjedništvo, koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć, izjavio je Dodik.

Procjenjuje da BiH odnosno njezina slabo opremljena vojska ne trebaju nikakvo novo oružje ni opremu, a sadašnje članove državnog vrha pozvao da odbiju bilo kakvu pomoć koju NATO ponudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!