Dodik uoči puta u Moskvu ponovo zagovara neovisnost RS

19.09.2022.

11:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a uoči odlaska u Moskvu kazao je kako je njegov glavni cilj ostaje uspostava Republike Srpske kao neovisne države. 

- Republika Srpska kao nezavisna država i danas je naš cilj, kazao je Dodik u intervjuu za Televiziju RS (RTRS) emitiranom u nedjelju navečer. Pojasnio je kako trenutačni status RS kao entiteta u sastavu BiH smatra tek epizodom u kontinutitetu borbe bosanskih Srba za samostalnost.

Dodikova savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić Babić potvrdila je kako će se on u utorak u Moskvi sastati s Putinom.

Nije pojasnila kakav će biti format tog susreta odnosno ima li Dodik suglasnost Predsjedništva BiH za odlazak u Rusiju, ali je istaknula kako će na dnevnom redu biti pretežito gospodarske teme.

Prijetnje miru i sigurnosti u BiH nisu na dnevnom redu iako je Dodik ranije naznačio kako će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN u studenom glasa za nastavak vojne misije Europske unije u BiH "Althea" jer procjenjuje kako je to sada jedini način da se spriječi raspoređivanje snaga NATO-a.

- Očekuje se razgovor o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i razgovaraju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu, kazala je Trišić Babić za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

Dodik putuje u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom u trenutku kada je Putin suočen s izolacijom na međunarodnom planu jer zapadni državnici odbijaju susrete s njim zbog odgovornosti za agresiju na Ukrajinu.

BiH zbog unutarnjih podjela do sada nema jasno definirano stajalište prema ratu uz Ukrajini, jer je Dodik od početka ruske agresije otvoreno podupirao Putina i protivio se formalnom uvođenju sankcija njegovom režimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!