12:17 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Dodik uvjeravao Baerbock da ne zagovara secesiju RS od BiH

Baerbock s čalnovima predsjedništva BiH

Baerbock s čalnovima predsjedništva BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zanijekao je u četvrtak kako on osobno odnosno vlasti Republike Srpske planiraju secesiju tog entiteta kazavši kako je takva uvjeravanja prenio i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock.


Šefica njemačke diplomacije u četvrtak se tijekom posjeta Sarajevu zajednički sastala sa svom trojicom članova Predsjedništa BiH-a Dodik i Šefik Džaferović nakon toga su novinarima kazali kako je to bio dobar i koristan susret pa su njih dvojica tako nakon dužeg vremena imali gotovo istovjetne ocjene o nekom događaju.

- Rekao sam da nemamo secesionističke planove, kazao je Dodik nakon sastanka s Baerbock pojašnjavajući kako je središnja tema zapravo bila što Njemačka može učiniti kako bi pomogla BiH odnosno može li ta zemlja i pod kojim uvjetima napokon dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, posebice u svjetlu ukrajinske krize.

Dodik tvrdi kako na sastanku nije bilo ni riječi o sakcijama kojima bi on mogao biti podvrgnut kako je to ranije predlagala Baerbock, baš kao što na dnevnom redu nisu bile ni eventualne sankcije Rusiji. Kazao je kako je i njemačkoj ministrici prenio uvjeravanja da sigurnosno stanje u BiH uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju te da ne postoji prijetnja od sukoba i rata.

Džaferović je u odvojenoj izjavi kazao kako je sastanak sa Baerbock bio "važan, konstruktivan i uspješan" jer se potvrdilo kako Njemačka želi pomoći BiH kako bi što prije prebrodila sadašnju krizu i nastavila napredovati na europskom i NATO putu.

- Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke i u BiH kao i na cijelom zapadnom Balkanu i regiji, kazao je Džaferović.

Njegova je poruka kako je u sadašnjim okolnostima najvažnije osigurati puno funkcioniranje državnih tijela vlasti u BiH, prekinuti s blokadama te s bilo kakvim prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu države što podrazumijeva i poništavanje zaključaka Narodne skupštine RS o preuzimanju ovlasti od države na planu pravosuđa, carina, obrane i sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!