Dodikov ministar financija: Suludi zahtjevi za više novaca za obranu BiH

19.09.2023.

17:00

Autor: P.F./Hina/HRT

Srđan Amidžić

Srđan Amidžić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Novi ministar financija BiH Srđan Amidžić, kojega je na tu dužnost postavio čelnik Republike Srpske Milorad Dodik, snažno se usprotivio mogućem povećanju izdvajanja za obranu nazvavši suludim takav zahtjev kojega je u proceduru usvajanja Vijeću ministara uputilo državno Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane ima suludi zahtjev, kazao je Srđan Amdižić u Sarajevu na prvom pojavljivanju pred novinarima otkako je potkraj kolovoza imenovan za državnog ministra financija.

Na tu je dužnost dospio kao kadar Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojemu je u međustranačkoj trgovini nakon izbora u listopadu 2022. pripala pozicija ministra financija.

Amidžić je zamijenio Zorana Tegeltiju, koji je na ministarskoj dužnosti bio tek nekoliko mjeseci, jer je Dodik kod svojih koalicijskih partnera u državnoj vlasti isposlovao njegovo postavljenje na dužnost ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), kako se u BiH naziva Carinska uprava koja kontrolira novčane prihode vrijedne stotine milijuna eura.

Novi ministar financija BiH odmah je pokazao kako će vjerno slijediti instrukcije svog stranačkog šefa koji već godinama blokira povećanje izdvajanja za obranu, a istodobno čini sve ne bi li oružane snage BiH učinio što manje funkcionalnima i tako doveo do njihova raspada. Dodik ujedno blokira donošenje svih odluka bitnih za moguće članstvo BiH u NATO-u.

Ministarstvo obrane BiH već godinama ima proračun manji od 200 milijuna eura, što je manje od 1% BDP-a, i s tim jedva održava na okupu vojsku koja broji nešto manje od 10.000 profesionalnih pripadnika. U nabavku opreme i naoružanja ništa se nije ulagalo pa oružane snage BiH raspolažu uglavnom trofejnim naoružanjem.

Ministarstvo, koje sada vodi Zukan Helez iz SDP-a, zatražilo je da se izdvoji znatno više novca kako bi se hitno interveniralo u nabavku novog oružja i opreme, odnosno da se za to u 2024. osigura nešto manje od 870 milijuna eura.

Za Amidžića je to bahatost i rasipanje novaca te konstatira kako su se sve stranke u izbornim programima iz 2022. obvezale na smanjenje javnih rashoda. Pritom je to obećanje prvi prekršio Amidžićev stranački šef, koji je nakon osvajanja novog mandata predsjednika Republike Srpske odmah ishodio povećanje proračuna svog ureda s 2,5 na čak 25 milijuna eura.

Amidžić unatoč tome kaže kako je odlučan slijediti Dodikovu politiku po kojoj nikada neće biti odobreno povećanje izdvajanja za obranu, a kaže i kako je više novaca za vojsku ionako nepotrebno jer je BiH u specifičnom okruženju NATO-a odnosno Srbije.

Srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić najavio kako će njegova zemlja zbog općeg stanja povećati svoja izdvajanja za obranu na 2,3% pa vjerojatno i na 3% BDP-a.

Hrvatska i Crna Gora kao susjedi BiH, koji su ujedno u NATO-u, blizu su izdvajanja od po 2% BDP-a za obranu, što je ujedno minimalni kriterij koji bi trebao vrijediti za sve članice Alijanse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!