Dodikov ministar sigurnosti BiH kaže da je "Oluja" bila zločinačka akcija

01.08.2023.

Zadnja izmjena 16:43

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je u utorak kako je vojno-redarstvena operacija "Oluja", kojom je 1995. godine oslobođen teritorij Hrvatske pod okupacijom pobunjenih Srba, bila "zločinačka akcija". Voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Mladen Begić odgovorio mu je da je Oluja bila jedna od najčišćih vojnih operacija u povijesti ratovanja.

Nešić je ovo kazao nakon što je zatražio istragu i stegovni progon protiv policajca Marka Škegre, koji je na Facebooku postavio objave u kojima je pozdravio predstojeće obilježavanje "Oluje", kao i fotografiju muškarca koji je na leđima imao istetoviran pozdrav "Za dom spremni".

Objave je postavio pripadnik agencije pod nazivom Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela, koja je zadužena za osiguranje važnih osoba i državnih objekata.

- Kao čovjek i kao ministar sigurnosti smatram da ljudima koji veličaju zločinačke akcije kao što je 'Oluja', kada je izvršen pogrom nad srpskim narodom, nije mjesto u policijskim agencijama, izjavio je Nešić, kojega je na poziciju ministra sigurnosti postavio Milorad Dodik.

Nešić je prije dva tjedna branio dvije studentice iz Istočnog Sarajeva, suočene s osudama jer su, također na društvenim mrežama, veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a Bošnjacima poručile kako im je žao što ih u ratu nije više pobijeno.

- Nečuveno je da mi danas imamo otvoren predmet protiv djevojaka koje su iznosile svoje mišljenje i koje su dizale tri prsta, izjavio je tada pred novinarima Nešić.

Dvije su studentice zbog spornih objava na tri godine suspendirane sa studija na Fakultetu za kriminalistiku sveučilišta u Sarajevu, no ravnatelj srbijanske obavještajne službe BIA Aleksandar Vulin odmah im je ponudio nastavak studija u Beogradu i stipendije srbijanske vlade, što je Nešić također pozdravio.

Sada je pak kazao kako je osobno inicirao pokretanje stegovnog postupka protiv policajca čiji mu se odnos prema "Oluji" ne dopada te je najavio kako će tražiti da ga se zbog toga otpusti.

HNS BiH: Oluja je bila jedna od najčišćih vojnih operacija u povijesti


Voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Mladen Begić odgovorio je ministru Nešiću.

"Vojno-redarstvena operacija Oluja je bila legalna i legitimna operacija Hrvatskih snaga", napisao je Begić, ministar branitelja u vladi Županije zapadnohercegovačke, u odgovoru Nešiću. Pojasnio je kako je ta vojna operacija sredinom 1995. omogućila slobodu Hrvatskoj, te dovela do kraja rata u Bosni i Hercegovini. Operacija Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja, dodao je voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora BiH za branitelje i Domovinski rat.

Naveo je kako su pobunjeni Srbi odbili posljednju slamku spasa s planom Z4 nakon čega je Hrvatska krenula osloboditi vlastiti teritorij.

Pri tome je ministar Begić spomenuo i potpisivanje Splitskoga sporazuma između Hrvatske i BiH, kojim je omogućena realizacija niza oslobodilačkih vojnih akcija u kojima su sudjelovale postrojbe hrvatskih snaga koje su zajedno činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane.

HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora sudjeluju u vlasti na državnoj razini zajedno sa srpskim i bošnjačkim strankama, no o stvarima iz povijesti imaju dijametralno suprotstavljena stajališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!