14:39 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Dodikov načelnik Prnjavora ponudio smještaj ukrajinske djece i izbjeglica

Pomoć izbjeglicama

Pomoć izbjeglicama

Foto: Johan Nilsson / via REUTERS

Grad Prnjavor u BiH u kojemu je na vlasti dužnosnik SNSD-a Milorada Dodika koji podržava službenu Moskvu ponudit će smještaj ukrajinskim izbjeglicama te će izdvojiti novac za humanitarne svrhe ovoj državi pogođenoj ruskom agresijom.


- Spremni smo prihvatiti djecu iz Ukrajine, smjestiti ih i omogućiti da pohađaju školu, rekao je u četvrtak gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

U ovome gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine živi veća ukrajinska zajednica koja broji više od 1200 stanovnika s kojom su vlasti entiteta Republike Srpske dogovorile i slanje financijske pomoći Ukrajini.

Gradonačelnik Tomaš potvrdio je kako je u dogovoru sa srpskim članom BiH Predsjedništva dogovoreno da se za ukrajinsku crkvu izdvoji oko 50.000 eura, te jednako toliko i za humanitarne potrebe što bi se dostavilo Ukrajini.

Pojasnio je kako se slanje humanitarne pomoći koordinira preko veleposlanstva Ukrajine iz Zagreba koje pokriva i BiH zajedno s uredom diplomatskoga predstavnika u BiH te Caritasa.

Ranije prošloga tjedna srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, poznat po bliskim vezama s ruskim vlastima, izjavio je kako se ne smije zaboraviti da su u proteklom ratu u BiH djeca iz Republike Srpske bila zbrinuta u Ukrajini.

- Ukoliko se iskaže potreba za smještajem djece iz Ukrajine, mi smo spremni sudjelovati u tome, njihovom ugodnom boravku, vezano i za škole ili bilo što drugo, rekao je Dodik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!