17:50 / 23.11.2018.

Autor: Z.A./Hina

Dodikovi prvi dani predsjedavajućeg BiH bogati svađama, crnim proračanstvima, provokacijama

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH već prvi radni tjedan na toj dužnosti prekršio je zakon o zastavi i poslovnik o radu državnog vrha, posvađao se s američkim predsjednikom.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u svom prvom radnom tjednu na toj dužnosti prekršio je zakon o zastavi i poslovnik o radu državnog vrha, posvađao se s američkim predsjednikom i na prvoj konferenciji za novinare najavio propast Deutsche Banka te protekcionističke mjere za spas gospodarstva BiH.

Sve to Dodik je obavio kada je održao i svoju prvu konferenciju za novinare u novoj ulozi člana državnog vrha, a organizirao ju je izvan sjedišta Predsjedništva BiH, odnosno u zgradi kojom se koristi vlada Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Prije toga je u zgradi Predsjedništva BiH primio vjerodajnice novog veleposlanika Srbije u toj zemlji Aleksandra Đorđevića, nekadašnjeg ravnatelja srbijanske tajne službe BIA.

Gdje Dodik tu i zastava RS-a 

Prigodu je Dodik iskoristio da bi u svečani salon državnog predsjedništva postavio zastavu RS-a iako je to protivno odredbama Zakona o zastavi i grbu BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH koji u državnim institucijama predviđaju postavljanje samo državnih, a ne i entitetskih obilježja. Novinarima je nakon toga kazao da će inzistirati na tome da zastava RS-a bude svugdje gdje je i on te će stoga ultimativno zatražiti i promjene poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

"Počet ćemo od zastave", kazao je Dodik pa konstatirao da mu se zastava BiH ionako ne sviđa jer je i ona nametnuta odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice Carlosa Westendorpa. Usput je sve dosadašnje visoke predstavnike optužio za "pravno nasilje nad Srbima".

Iznio je tumačenja po kojima BiH nema državna tijela vlasti, nego "zajedničke institucije" u kojima, kazao je, radi 23 tisuće zaposlenih, a ta bi se broj po njegovu sudu morao što prije smanjiti.

Napao je Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA) ustvrdivši da ona krivotvori informacije o tome što se zbiva u RS-u. "Mislim da i mene kao člana Predsjedništva BiH OSA tretira kao svoj najveći problem", kazao je Dodik.
Objasnio je da se "mora uvesti red", a temelj za to je inzistiranje na tome da je BiH "sastavljena" od dva entiteta i tri naroda.

"RS je dao teritorij i neke ovlasti za razinu BiH i zato je bilo moguće potpisati Daytonski sporazum", kazao je Dodik, pa nastavio kazavši da je RS "izdržao nalet stranog faktora" te će svim silama zaustaviti svaki budući pokušaj intervencije međunarodne zajednice.

Trumpovo  pismo

Dodika je silno razljutila činjenica da je on kao i druga dva člana Predsjedništva BiH dobio pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim im je čestitao 25. studenoga kao Dan državnosti BiH. "Ja sam mu (Trumpu) odmah napisao pismo da to nije moj dan državnosti i da BiH nema svoj dan državnosti", kazao je Dodik koji godinama inzistira na povijesnom diskontinuitetu današnje BiH i tvrdi da ona nema nikakve veze s BiH iz prošlosti.

"To nije dan državnosti, nego dan ZAVNOBiH-a", ponudio je Dodik svoju povijesnu ekspertizu i potvrdio da će u RS-u i iduće godine "veoma pompozno" proslaviti 9. siječnja kao dan entiteta iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Propast Deutsche Banka

Trump je Dodika dodatno iznervirao jer mu je u pismu poželio napredak BiH na euroatlantskom putu, a Dodik je, kako sam tvrdi, i na to odgovorio porukom kako se američki predsjednik preračunao jer je zaboravio da u RS-u ne žele da BiH postane članicom NATO-a. "Odluka (o ulasku) u NATO nije donesena. Mi smo povrijeđeni i bombama pogođeni i Srbima će trebati desetljeća da podnesu činjenicu da ih je NATO bombardirao", kazao je Dodik.

Novinarima je iznio i tvrdnju koja po svemu podsjeća na "alternativne činjenice", kazavši da je najmoćnija njemačka banka Deutsche Bank praktično pred propašću i prijeti joj sudbina američke investicijske banke Lehman Brothers koja je bankrotirala 2008. što je izavalo recesijski val od kojega se svijet godinama oporavljao.

Dodik je to izjavio predstvaljajući svoj konfuzni paket mjera koje bi pridonijele gospodarskom oporavku ustvrdivši da Središnja banka BiH ne bi trebala držati svoje valutne depozite u Deutsche Banku, nego bi ih trebala povući u BiH i njima otkupljivati vrijednosnice koje bi izdavali eniteti.

BiH nije članica EU-a pa ne mora poštovati propise

Najavio je da kani predložiti ograničenje uvoza iz država koje potpomažu svoje gospodarstvo poticajima, a kao primjer naveo je da Hrvatska stimulira svoju poljoprivredu pet puta više nego BiH, Njemačka 13 puta više. To je po Dodiku neka vrsta međunarodne urote i zato bi trebalo uvesti protekcionističke mjere i ograničiti uvoz roba iz inozemstva te zabraniti izvoz trupaca kako bi se poboljšala industrija namještaja u BiH. Dodik je na kraju poručio da BiH nije članica Europske unije pa i ne mora poštovati sve što dolazi iz top bloka.

Najavio je da će u idućih deset dana pokušati organizirati prvu sjednicu Predsjedništva BiH u novom sazivu te za svoje zamisli zatražiti potporu ostale dvojice članova, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Međutim, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili su da će zbog kršenja zakona prijaviti svog srpskog kolegu Milorada Dodika koji je u urede državnog vrha unio zastavu Republike Srpske (RS) čime je svjesno ignorirao upozorenja službe za protokol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!