10:58 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Dogovor Mjanmara i Bangladeša - u dvije godine riješiti povratak Rohingya

-

-

Foto: - / -

Hoće li se traumatizirane Rohingye pristati vratiti kućama?
Mjanmar i Bangladeš dali su si dvije godine za rješavanje povratka približno 650.000 Rohingya koje su napustile Mjanmar od kraja kolovoza bježeći od represivne kampanje mjanmarske vojske. Za UN ta je muslimanska većina bila žrtva "etničkog čišćenja".

Pod pritiskom međunarodne scene Mjanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su prije živjeli u Mjanmaru. Prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova Bangladeša, pet kampova mora se podignuti u državi Rahin, na zapadu Mjanmara, gdje je živjela velika većina Rohingya.

Mjanmar i Bangladeš složili su se "oko dokumenta koji će morati ispuniti", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Bangladeša. U idućim danima izbjeglice će se moći početi registrirati. Brojne dobrotvorne udruge i diplomati pitaju se hoće li se traumatizirane Rohingye pristati vratiti kućama.

Muhamed Sufiur Rahman, veleposlanik Bangladeša u Mjanmaru, odbacio je  mogućnost povratka prvih Rohingya potkraj siječnja kao što je bilo najavljeno, tvrdeći da je to nemoguće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!