17:05 / 12.08.2018.

Autor: HRT

Dogovor o vojnoj nazočnosti na Kaspijskom moru

-

-

Foto: - / -

Čelnici Irana, Rusije, Kazahstana, Azerbajdžana i Turkmenistana - potpisali su konvenciju kojom bi trebali riješiti pravna pitanja na području Kaspijskog mora.
Čelnici pet zemalja kaspijske regije bogate rezervama prirodnog plina i nafte - Irana, Rusije, Kazahstana, Azerbajdžana i Turkmenistana - potpisali su konvenciju kojom bi trebali riješiti pravna pitanja na tom području.

Na sporazumu se radilo dva desetljeća, a uz unapređenje ekonomskog razvoja, cilj mu je zemljama potpisnicama osigurati isključivu vojnu nazočnost na najvećem svjetskom jezeru. Takozvana "kaspijska petorka" o konačnom dogovoru u vezi s razgraničenjem na dnu Kaspijskog mora još mora pregovarati.

"Ova Konvencija ističe suverenitet, suverena prava, nadležnost, ekskluzivno pravo odlučivanja kaspijskih država o Kaspijskom moru", poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani. Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako konvencija utvrđuje vojno-političku suradnju država članica i jamči da će se Kaspijsko more koristiti samo u civilne svrhe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!