'Dogovorena deblokada procesa potrage za nestalima na Kosovu'

08.05.2023.

16:00

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Predsjednik povjerenstva srbijanske vlade za nestale osobe Veljko Odalović

Predsjednik povjerenstva srbijanske vlade za nestale osobe Veljko Odalović

Foto: Milos Tesic / Pixsell

Predsjednik povjerenstva srbijanske vlade za nestale osobe Veljko Odalović izjavio je u ponedjeljak da je u dijalogu Srbije i Kosova dogovorena deblokada procesa potrage za nestalima te ocijenio da je to "od iznimnog značaja".


Ako prištinska strana pokaže spremnost implementirati potpisano u području nestalih, ući ćemo u nastavak procesa veoma brzo, što znači da će otpočeti rad na terenu, pretraga i provjera lokacija, rekao je Odalović za RTS.

Dogovor Beograda i Prištine o nestalima postignut je nedavno u Bruxellesu kada su dvije strane, pod pokroviteljstvom EU-a, donijele zajedničku deklaraciju te pritom istaknule "važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i potaknulo trajno pomirenje i mir".

Odalović je danas ocijenio da je proces potrage blokirao kosovski premijer Albin Kurti prije dvije godine u Bruxellesu, ali da će, bude li prištinska strana spremna implementirati ono što je nedavno potpisala, dvije strane "vrlo brzo" ući u nastavak procesa i početi rad na terenu i pretraživanje lokacije "na kojima će se, prema informacijama koje spominje i Priština, provesti provjere".

- Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice, a da se o njoj godinama šuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar cijelog ovog procesa, istaknuo je Odalović.

Drugi važan napredak Odalović vidi u formiranju zajedničkog povjerenstva EU-a s predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim odborom Crvenog križa, koji inače predsjeda radnom skupinom za nestale.

Arhive


Dodatna potpora i vjetar u leđa trebale bi biti brojne arhive međunarodnih faktora koji su bili u različitim misijama, kazao je Odalović te istaknuo važnost sudjelovanja obitelji koje u potrazi trebaju imati bitnu ulogu.

Tijekom ratnih sukoba na Kosovu ubijeno je više od 13.000 ljudi, a prema podacima Europske unije, 1.621 osoba i dalje se vodi kao nestala. Među njima je oko dvije trećine Albanaca i 568 Srba te drugih nealbanaca, podaci su državnog povjerenstva Srbije za nestale.

I prištinska strana službeno iznosi podatak o više od 1.600 nestalih, ali optužuje Beograd da "država Srbija to drži to kao tajnu".

Deklaracijom o nestalima, usuglašenom pod pokroviteljstvom EU-a, obje strane pristale su osigurati "potpun pristup pouzdanim i točnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identificiraju preostale nestale osobe u razdoblju od 1. siječnja 1998. do 31. prosinca 2000. godine".

To uključuje "sve materijale, bilješke, naredbe, dokumente, videozapise, audiosnimke i sve druge dokumente, uključujući i one sa statusom povjerljivosti, koje posjeduju institucije obiju strana", a relevantne su za potragu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!